21 april 2016

Toneelvereniging t GAT speelt (met) H.E.R.M.A.N

GEMERT – Na het succes van Van wor ik bén een nieuwe productie op de planken zetten is op zich niet moeilijk. Het succes van de acht voorstellingen in het Boerenbondsmuseum van september 2015 evenaren wel. Gelukkig is dat niet het doel van de uitvoeringen van Herman die Toneelvereniging t GAT op 7, 8 en 12 mei speelt in De Eendracht. Het gaat er vooral om de bezoekers een bijzondere toneelavond te bezorgen. En dat gaat volgens regisseur Rick Hooijberg en Marcel van der Niet, de schrijver van het verhaal, zeker lukken.

We spelen met Herman is een relatief kleine voorstelling. Het verhaal heeft een andere insteek en een ander doel dan Van wor ik bén, vertelt Rick, Hooijberg, die voor het derde seizoen de scepter mag zwaaien over de spelersgroep. Het concept en het verhaal van Herman zijn volledig zelf ontwikkeld. We hebben alles gebaseerd op situaties die we allemaal tegen kunnen komen in het echte leven.
Marcel van der Niet, doorgaans speler van t GAT, schreef het script: In Herman leven we als publiek mee met Herman de Bok: Een man die op het startpunt staat van zijn pensioen. Net op het moment dat hij verwacht dat zijn leven opnieuw gaat beginnen staat hij er ineens alleen voor: Zijn vrouw smeerde veertig jaar lang zijn boterhammen, hij dacht dat alles vanzelf ging terwijl hij bewust vast zat in het keurslijf van de werkende man. We zien wat er met hem gebeurt als al zijn zekerheden wegvallen en hij een totaal andere, nieuwe, start moet maken dan hij verwachtte.
Een verrassend, snel en afwisselend verhaal waarin de toeschouwers zien dat Herman terecht komt in situaties die soms ronduit hilarisch en soms bijzonder pijnlijk zijn. Hoe laat Rick de belevenissen van Herman door t GAT vertellen? Het is een bijzondere, theatrale vertelling. Alles is zichtbaar op het toneel, ook de spelers die niet in de scènes zitten. Het doet daardoor soms een beetje denken aan het televisieprogramma De vloer op. Eigenlijk is alleen hoofdrolspeler Herman echt. De rest van de spelers is er om hem te helpen bij het vertellen van zijn verhaal.
Marcel over het eindresultaat: Het was mooi om eens aan de andere kant van het voetlicht te staan en om dit stuk samen met Rick vorm te geven. Het is spannend om te zien of dat wat je bedenkt op papier net zo uitkomt wanneer het op de theatervloer wordt gezet door de regisseur. Dat mijn vader daarin de hoofdrol speelt maakt het extra bijzonder!
Je waardeert jong zijn pas, als je te oud bent geworden om het zelf opnieuw te beleven. Hoe de Herman van t GAT zijn draai aan deze wijsheid geeft is te zien in Cultuurhuis de Eendracht op zaterdag 7, zondag 8 en donderdag 12 mei. Alle uitvoeringen beginnen om 20.15 uur. De kaarten zijn voor € 10,- verkrijgbaar via de website van de Eendracht, eendracht-gemert.nl.

Foto's:


0