15 mei 2016

Sport Memories: Peter van der Sanden

GEMERT – In deze zomer, die bol staat van topsportevenementen (Olympische zomerspelen, EK voetbal, Tour de France, Giro), vraagt het Gemerts Nieuwsblad aan Gemertse sportprominenten naar het meest aansprekende sportmoment. Deze rubriek is tevens een aanloop op de sportquiz die bij voldoende belangstelling in het najaar gehouden wordt.

Als journalist en motorsportfotograaf is Peter van der Sanden al dertig jaar actief in de motorcrosswereld. De Gemertenaar reisde de hele aardbol rond om de verrichtingen van de snelheidsacrobaten op papier en de plaat te zetten. Het archief van hem bevat alle grote wereldsterren. Omdat hij honderden GP wedstrijden van nabij volgde is het niet verwonderlijk dat zijn moment afkomstig is uit het motorcrosscircuit. “Ik heb veel spannende en spectaculaire ontknopingen met verrassende uitslagen van dichtbij meegemaakt, begint Peter zijn verhaal. Maar twee momenten zitten nog kersvers op m`n netvlies. Daar kreeg ik echt kippenvel van. En het allermooiste is dat het om Peter Herlings en zijn zoon Jeffrey gaat.”

“De branie die Jeffrey etaleert miste Peter in zijn carrière, anders was hij ook onbetwist een wereldtopper geworden. Terwijl Jeffrey als een speer vanaf de start vertrekt kwam Peter steevast in de achterhoede door de eerste bocht. De imponerende inhaalrace die hij daarna inzette maakte hem immens populair bij het publiek.”

In 1978 brak hij internationaal door. In de Cross der Azen, destijds een voorjaarsklassieker, versloeg hij voor 30.000 toeschouwers de gevestigde wereldtop. “Twee keer was hij er met een tweede en derde plaats vlakbij geweest maar nu waren de mooiste bloemen voor hem. Toen hij op het podium geflankeerd werd met de gedoodverfde favorieten Brad Lackey (USA) en de Fin Heikki Mikkola stond ik te trillen op m`n benen. Dat gevoel kreeg ik wederom toen zijn zoon Jeffrey op 15-jarige leeftijd zijn eerste Grand Prix in Valkenswaard won. De wereld reageerde verbaasd: hoe is het mogelijk dat een jongen van 15 jaar in zijn allereerste GP de wereldtop verslaat?”

De mediawereld sprak van een wonder. “Niemand gaf hem vooraf een kans want zijn tegenstanders waren op dat moment veel beter. Maar Jeffrey trok zich van reputatie niks aan en ging verbeten en super gemotiveerd de strijd aan. Alle GP`s die daarna nog in Valkenswaard volgden won hij met grote overmacht. In maart al voor de 7e keer, zijn totaal bracht hij daardoor op 50. In Nederland deed hem dat niemand voor. Het vervolg met een aantal wereldtitels is bekend en zal, indien hij blessurevrij blijft, ongetwijfeld worden voortgezet want Jeffrey is een supertalent. Het was ook erg emotioneel toen Peter en Jeffrey elkaar na die eerste zege in de armen vielen. De verhouding tussen die twee is hecht, ik merk vaak dat hij zijn vader opzoekt voor advies.”
Wilt u meer weten over deze rubriek neem dan contact op met Jan Winkelmolen via 0610801095 of j.winkelmolen1@kpnplanet.nl. Volgende week is de beurt aan Rien Snijders.

Foto's:


0