Sport Memories: Ellen van der Aa

GEMERT – In deze zomer, die bol staat van topsportevenementen ( Olympische zomerspelen, EK voetbal, Tour de France, Giro), vraagt het Gemerts Nieuwsblad aan Gemert-Bakelse sportprominenten naar het meest aansprekende sportmoment. Deze rubriek is tevens een aanloop op de sportquiz die bij voldoende belangstelling in het najaar gehouden wordt.

De meeste lezers zullen Ellen van der Aa kennen als het vast aanspreekpunt aan de balie van Fitland. Tot voor kort had zij met partner Paul Cloostermans de leiding van het sportcentrum. Na ruim vijftien jaar namen ze begin dit jaar daar afscheid van. Ellen van der Aa staat te boek als een van grootste Gemertse zwemtalenten die in de jaren tachtig van de vorige eeuw het ene na het andere succes boekte. In tegenstelling tot clubgenoot Bram van Haandel maakte zij de overstap naar PSV niet maar bleef Hydra trouw. Achteraf stelt ze dat de overstap voor haar ontwikkeling wellicht beter was geweest. Maar ik had bij Hydra zo goed d`n aard, weet ze. Op negenjarige leeftijd had Maarten Ieven haar tijdens het schoolzwemmen eruit gepikt. Tot haar zestiende bleef ze op wedstrijdniveau actief. Daarna kon ze de trainingsarbeid met studie niet meer combineren. Niettemin vergaarde ze een karrenvracht aan ere-metaal met zeven keer goud, twee keer zilver tijdens de Brabantse kampioenschappen en drie keer brons op het nationaal kampioenschap.

Die zwemperiode is echt een mooie tijd geweest, vooral de vele reizen en uitwisselingen, begint ze haar verhaal. Moeilijk om daar een hoogtepunt uit te kiezen, maar het jaar 1985 staat toch het verst in m`n geheugen. Ik werd toen Brabants kampioen op de 100 meter vrije slag, wist brons op het NK te halen en was succesvol tijdens internationale wedstrijden. Voorts werd ik geselecteerd voor de Nationale ploeg waardoor ik op Papendal terecht kwam. Daar trof ik latere grootheden als Inge de Bruin en Marcel Wouda, die contacten waren echt geweldig. Ik kreeg op het trainingscomplex een kamer toebedeeld die steevast voor Hans van Breukelen, de keeper van het Nederlands elftal was gereserveerd als Oranje op Papendal vertoefde. Dat maakte destijds op mij veel indruk. Ik blik met veel plezier terug op die periode en heb veel te danken gehad aan mijn ouders die me overal volgden en steunden. Om de absolute top te halen kost echter enorm veel training en moet je als een monnik leven. Een colaatje, een kroketje, patatje of de disco is er dan niet bij. Als tiener kon ik dat niet meer opbrengen.

Wilt u ook je mooiste sportmoment met de lezer delen, neem dan contact op met Jan Winkelmolen tel 0610801095/ E-mail j.winkelmolen1@kpnplanet.nl.
Volgende week vertelt motorsportjournalist Peter v.d. Sande zijn verhaal

Foto's:


0