08 juni 2016

50 jaar WAC Gemert: ‘Nog steeds de grootste in de regio’

GEMERT – De Winter Avond Competitie in Gemert bestaat vijftig jaar. Samen met (oud-) voorzitters Jo Hopstaken (70), Jan Gerritsen (68) en Hans van den Berg (55), scheidsrechter John Verstappen (49) en de uit Mexico terugkeerde leidsman Fons Hellstern (80) duiken we het rijke Gemertse zaalvoetbalverleden in.

WAC Gemert zag op 1 augustus 1966 het levenslicht in Café De Commanderij. Noud Snijders (senior), Wim Huibers, Frans Pennings en meester De Kort waren enkele van de oprichters. De vereniging had tot doel ‘oud-voetballers en recreanten plezier aan sport te laten beleven. In het bijzonder aan zaalvoetbal.’

De eerste zaalvoetbalcompetitie in de regio ging met dertien teams van start. “Dat waren voornamelijk cafévoetballers, want spelers van v.v. Gemert mochten van de club niet meedoen”, memoreert Gerritsen. De Zwartwitten waren namelijk bang dat spelers geblesseerd zouden raken of trainingen zouden overslaan.

Wim Dekker is met 49 jaar het langst lid van de vereniging. Twee teams van het eerste uur zijn nog altijd actief: De Commanderij en Happy Boys. In begintijd traden vooral kasteleins en textielbaronnen als sponsors op. De eerste jaren verliepen moeizaam. Zaalvoetbal was nog niet zo bekend en de harde opstelling van VV Gemert hielp evenmin. Nadat het dieptepunt met tien teams was bereikt, begon de vereniging voorzichtig te groeien. Het afbranden van de sporthal in 1974 was een streep door de rekening. Een voorval dat zich enkele jaren later herhaalde. De eerste keer kon er geen competitie worden afgewerkt, de tweede keer werd er uitgeweken naar de sporthal van Artex in Aarle-Rixtel.

In 1978 voerde WAC een bekercompetitie in. Het hek was van de dam toen in 1980 spelers van v.v. Gemert eindelijk mochten aansluiten. Er meldden zich zoveel nieuwe teams aan, dat er een tweede klasse bijkwam. Sinds 1983 zijn er zelfs drie competities: de hoofdklasse, de eerste klasse en de tweede klasse.

WAC Gemert was jarenlang aangesloten bij de Nederlandse Culturele Sportbond. Onder de vlag van deze bond speelden onze beste voetballers tegen selectieteams uit omliggende dorpen. “We mochten zelfs het Open NK Zaalvoetbal organiseren. Ik weet nog dat we heel lang hebben moeten wachten met het Wilhelmus, omdat de wethouder maar niet kwam opdagen”, herinnert Hopstaken zich

Aan het eind van de jaren negentig, na het behalen van de nationale titel. werd het WAC-selectieteam lokaal tot Sportploeg van het jaar gekroond. “Dat was een absoluut hoogtepunt in de historie van WAC”, meent Verstappen. Een poging om met een Gemerts team aan een KNVB-wedstrijdcompetitie mee te doen, strandde op de financiën.

WAC is een gezonde vereniging die zonder subsidie draait. De laatste jaren schommelt het ledental rond de 500. Het afgelopen seizoen stonden er 34 teams ingeschreven. “We zijn nog steeds de grootste in de regio”, zegt Van den Berg. “Ondanks –of misschien wel mede dankzij- het feit dat er maar in een team maar drie buitendorpsen mogen meedoen. Het voelt daardoor heel eigen. Teams waarderen het bovendien dat WAC de zaken goed geregeld heeft en blijven ons daarom trouw.”

De huidige voorzitter ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “We hebben een redelijke instroom van jeugd en kunnen nog aan voldoende scheidsrechters komen. Dat laatste komt ook omdat er weinig agressie is.”

Sinds twee jaar is de competitie gemixt . We hebben nu één vrouwelijke speler en twee vrouwelijke coaches, maar dat zullen er naar verwachting snel meer worden.

Er zijn meer verschillen tussen vroeger en nu. “Destijds was er meer clubbinding”, vindt Hellstern. “In dit opzicht verschillen de recreanten tegenwoordig niet zoveel van profs.”

Naast de schoonheid van de sport -de techniek en de snelheid- blijft de derde helft een belangrijk bindmiddel. “We zijn er dus zeer bij gebaat dat de kantine openblijft. Dat geldt natuurlijk ook voor de sporthal zelf. De gemeente wil het complex privatiseren en daarom onderzoeken we met de andere binnensportverenigingen of we deze zelf kunnen gaan exploiteren.”

Het jubileum wordt op zaterdag 25 juni gevierd met een receptie en een reünie/feestavond voor alle (oud-) leden, scheidsrechters en sponsors bij Dientje. Meer info: www.wac-gemert.nl.

Foto's:


0