Verrassend vakantievieren: Adrenalinekick op het water

GEMERT-BAKEL – Vakantievieren dicht bij huis. Maar dan net even anders. Welke mogelijkheden zijn er binnen het verspreidingsgebied van het Gemerts Nieuwsblad om je vakantie verrassend en betaalbaar in te vullen? Marloes van Zeeland gaat deze zomer op ontdekkingstocht. Vandaag: Waterskiën in Handel.

Wie aan watersport in de gemeente Gemert-Bakel denkt, komt al snel bij de Rooye Plas in Handel uit. De plas biedt al jarenlang mensen de gelegenheid heerlijk aan het water te vertoeven. Wie opzoek is naar iets meer actie heeft de mogelijkheid om een waterski- of wakeboard avontuur aan te gaan.

Al jarenlang is de plas de thuisbasis van Waterski & Wakeboard Vereniging de Rooye Plas. Dankzij de locatie is het een geliefde plaats voor watersporters uit de gemeente en ver daarbuiten. Lid van bestuur Han van Scherpenzeel vertelt: “Het aantrekkelijke van deze plek is dat het een van de weinige plassen is in Nederland die helemaal beschut ligt tussen de bomen, niet windgevoelig is en geen last heeft van ander waterverkeer. We hebben geen last van andere boten, daardoor creëren we een gunstige setting voor de watersporters. Bovendien zijn de weersomstandigheden in het zuiden net altijd iets gunstiger dan bijvoorbeeld in het westen. We hebben het goed getroffen.”

Technisch

Van Scherpenzeel legt uit dat er twee aspecten zijn die van belang zijn binnen de sport, namelijk timing en training. “Waterskiën is een individuele sport die heel technisch is. In een wedstrijd kan je op de kleinste foutjes worden afgestraft en als je valt, is het over.”

Yes-gevoel

De vereniging biedt voor mensen die kennis willen maken met de sport introductielessen aan. Toch merkt van Scherpenzeel op dat men vaak een bepaalde drempel over moet. Onterecht, volgens het bestuurslid kan iedereen het leren en is voor alle leeftijden geschikt. Ruim 95% van de kinderen en volwassenen die een dagje komen skiën kunnen aan het eind van de dag op het water blijven staan. Aan de hand van een stang naast de stuurman van de boot worden de basistechniek aangeleerd. Dan sta je snel, daarna kun je achter de boot aan een lijn. Dat is natuurlijk wat lastiger maar wel een uitdaging.Het gevoel dat het waterskiën met zich meebrengt is volgens de 71-jarige van Scherpenzeel onbeschrijfelijk. Het is gewoon een grote rush. Een adrenalinekick op het water, zeker als alles klopt. Dan krijg je echt een yes-gevoel.

Kampioenen
De ruim honderd leden die de vereniging telt komen zowel uit de verschillende kerndorpen, maar reizen ook af vanuit Groningen om hun kunsten op het Handelse water te vertonen. Daartussen zitten ook twee kampioenen van eigen bodem. Onlangs nog werd er het NK Waterskiën georganiseerd. Freek School uit Handel wist voor de vijfde keer het Nederlandse Kampioenschap binnen te halen. Ook internationaal bekend wakeboarder Maxim van Helvoort is begonnen bij de Rooye Plas. Een gegeven waar de vereniging trots op is maar ook hard voor werkt. Onlangs nog kreeg de horeca en de schans een make-over. Dat was volgens van Scherpenzeel hard nodig. We zijn in principe zelfvoorzienend. Om de sport zo aantrekkelijk mogelijk te houden en te promoten blijven we vernieuwen. Ik hoop dat mensen het zelf eens komen bekijken en ervaren.

Foto: Han van Scherpenzeel (71) in actie.

Foto's:


0