Hennie Arts

BOEKEL – In deze zomer, die bol staat van topsportevenementen (Olympische zomerspelen, EK voetbal, Tour de France, Giro), vraagt het Gemerts Nieuwsblad aan Gemertse sportprominenten naar het meest aansprekende sportmoment. Deze rubriek is tevens een aanloop op de sportquiz die bij voldoende belangstelling in het najaar gehouden wordt.

Hoewel Hennie Arts al meer dan driekwart van zijn leven in Boekel woont, bewaart hij vele prettige herinneringen aan zijn geboorteplaats Gemert. Daar bracht hij zijn jeugd door, speelde er in de hoofdmacht van vv Gemert en stond bijna een halve eeuw, waarvan twee decennia als afdelingschef, op de loonlijst van textielfabrikant Raijmakers. Na zijn verhuizing verruilde hij het zwartwitte shirt van Gemert voor dat van Boekel-Sport en was hij nog 35 jaar actief als scheidsrechter.

Mooie herinneringen op sportgebied heb ik zat, gaat Hennie van start. Om te beginnen bij de jeugd van Gemert. We speelden in de Topklasse (onder 18 jaar) en werden in de allerlaatste beslissende wedstrijd kampioen tegen aartsrivaal Sparta uit Beek en Donk. Voor de eerste keer op het hoofdterrein met bijna 1500 toeschouwers was een moment om nooit te vergeten. Tot ik naar Boekel verhuisde heb ik zelf wel een aantal seizoenen in het eerste gespeeld. Een hoogtepunt daarin was het winnen van het Zilveren Roostoernooi, waar we in de finale met liefst 8-3 van Juliana Mill wonnen. Op mijn werkplek was het destijds elke maandag voetbaldag. Bijna heel het elftal werkte bij Raijmakers. `s Morgens werd de wedstrijd dan volledig geanalyseerd en de opstelling aangepast met Mister GVV Hans van Wetten voorop. Voor de buis geniet ik overigens ook vaak bij grote evenementen vooral bijvoorbeeld toen Oranje in Duitsland het EK won. Prachtige wedstrijden met Gullit, Rijkaard en Van Basten. Ik ben echter wel een echte nationalist, alle landgenoten die op hoog niveau presteren volg ik op de voet. Het meest indruk maakte echter de EC finale van 1971 tussen Ajax en Panathinaikos in het Wembley stadion. Voor het eerst in het vliegtuig maakte ik de trip naar Londen. Een geweldige belevenis daar in die voetbaltempel. Op de heilige grond won Ajax met 2-0, de Grieken waren kansloos. Ajax had toen een superelftal met sterren als Cruijff, Keizer, Krol en Suurbier. Later volgde ik meer de verrichtingen van PSV, persoonlijk was ik erg gecharmeerd van Willy van der Kuijlen, ik heb er nog tegen gespeeld in de jeugd. Maar hij stak er toen al ver bovenuit. Hij kapte en draaide en scoorde aan de lopende band. Onze keeper werd er doodziek van. Het scheidsrechteren heeft me ook veel voldoening gebracht. Tegenwoordig hoor en zie je veel geweld tegen de arbiters maar in de 35 jaren die ik floot maakte ik nooit nare dingen mee. Het gaf steevast een goed gevoel als je na een goed verlopen wedstrijd de kleedkamer opzocht.
Wilt u info over deze rubriek neem dan contact op met Jan Winkelmolen via 0610801095 of j.winkelmolen1@konplanet.nl. Volgende week laten we de uitbaatster van `t Grotels Hof, Marieke van Roy, aam het woord.

Foto's:


0