27 oktober 2016

Revitaliseren in de bouw: Waarom zou u?

Steeds vaker duikt de term revitaliseren op in de bouw maar wat betekent dit eigenlijk? Een min of meer letterlijke vertaling is ergens nieuw leven inblazen wat klinkt als een soort van tweede leven of tweede kans.

Onze dynamische economie zorgt voor tal van veranderingen die ook hun weerslag hebben op onze gebouwen zoals kantoren, bedrijfshuisvesting, industrie, ziekenhuizen etc. Niet alleen zijn er wijzigingen in de vraag, ook technologische ontwikkelingen en verbeteringen zijn talrijk. Het verbeteren van ons werk- en leefklimaat door slimmere installaties die efficiënter met het milieu omgaan is bijzonder actueel. Deze ontwikkelingen gaan steeds sneller dus is de vraag hoe we heer met ons vastgoed op in moeten spelen.
Alles wat we bouwen is kapitaalintensief en heeft alleen daardoor al een lange geplande levensduur.

Het nadeel van dit verschijnsel dat als een gebouw eenmaal klaar en in gebruik is, er eigenlijk niet veel meer gebeurt. Af en toe wat schilderen en soms wat meubilair erbij en dan houdt het vaak op.
In deze houding sluimert het gevaar: De veranderingen in de vastgoedsector en de verduurzaming daarvan gaan zo snel dat een (te) grote achterstand snel is opgelopen.
Als eigenaar van vastgoed is het goed deze ontwikkeling te zien en te omarmen. In een markt die gekenmerkt wordt door veel leegstand, kan en moet je je onderscheiden om in de markt te blijven.
Niet alleen voor de verkoop en verhuurmarkt, maar ook voor de eigenaar die zelf gebruiker is van zijn eigen pand.

Hoe?

De grootste open deur maar wel zeer belangrijk is energie besparende maatregelen. De invloed van internationaal gemaakte afspraken werkt steeds strenger door. Niet alleen willen we de kosten voor energie drukken, er is ook een groeiend besef dat het nu toch echt tijd is voor een nieuwe koers. Dus niet alleen LED verlichting en PV panelen voor eigen energie productie, maar ook het inpakken van het gebouw zelf en optimaliseren van de installaties.

Dat scheelt een hoop kosten en het schept een beter werkklimaat in bedrijfsmatig vastgoed. Reken maar eens uit wat een stijging van 5 of 10% in arbeidsproductiviteit voor uw bedrijf betekent…
Ook verwacht een moderne gebruiker meer flexibiliteit van een gebouw: Traploos deelbaar – het kunnen opvangen van groei en krimp – ruimte voor wisselend grote en kleine projectgroepen – connectivity op alle plekken – milieu bewust imago – ruimte voor spontane ontmoeting – inspiratie: De verlanglijst is enorm.

Het Bouw Advies Instituut heeft leden die deze vragen prima beantwoorden. Niet direct ontwerpen, maar eenvoudig inventariseren waar de behoeftes liggen en welke mogelijkheden aanwezig zijn. Joost Römelingh, namens Artebo plan + bouwmanagement, lid van Bouw Advies Instituut

Foto's:


0