23 november 2016

Boek Locomotions feest van herkenning

GEMERT – Een feest van herkenning voor een hele generatie Gemertenaren. Zo omschrijft Jan Winkelmolen zijn nieuwste boek. The Locomotions The Story 1962-2016 vertelt het verhaal van een band en een tijd. Samen met groepsleden van het eerste uur Harry Slits (zang/gitaar) en Henk Smits (bas) tekende hij de geschiedenis van de Gemertse sixtiesgroep op.

Winkelmolen is een fan van The Locomotions. “Toen ik jong was, zag ik ze al vaak in zaal t Vossenkamp spelen. Al had ik daar eerlijk gezegd meer oog voor mijn vrouwelijke leeftijdsgenoten. Toch is de muziek me bijgebleven. Daar geniet ik nog altijd van. ”

Eerbetoon
The Locomotions The Story is een eerbetoon, maar ook een dankjewel aan de band. “Toen ik drie jaar geleden een boek over Gemertse kroegen en hun huismuzikanten presenteerde, heeft The Locomotions belangeloos opgetreden. Dat was een groot succes. Ik wilde daar graag nog iets voor terugdoen, maar de juiste gelegenheid had zich nog niet voorgedaan. Tot goede bekende Bernard Janssen me belde met de mededeling dat het laatste concert van The Locomotions aanstaande was. Ik dacht meteen dit is mijn kans.”

Geschiedenis

Winkelmolen stelde Slits en Smits voor om een boek over de band te schrijven en dat viel in goede aarde. Om het verhaal op te kunnen tekenen besloot het drietal iedere woensdag met elkaar om de tafel te gaan. Smits: “Jan nam de geschiedenis dan jaar voor jaar met ons door. We wisten dus: volgende week gaan we het over 1963 hebben. We hadden dan ruim de tijd om daar over na te denken.”

Kijkboek

Ruim een halve eeuw Locomotions is samengebracht in een een document van 130 pagina’s. Volgens Winkelmolen is het echt kijkboek geworden: Er staan tussen de 600 en 700 foto’s in, zowel in kleur als zwart-wit. Maar ook bijvoorbeeld de eerste contracten en krantenknipsels uit het Gemerts Nieuwsblad.

Familie

Het gebeurt niet vaak dat een band het zolang volhoudt. “Het geheim van The Locomotions schuilt in de saamhorigheid”, zo onthult Slits. “De insteek is altijd geweest om samen muziek te maken. En dat samen gaat verder dan de band alleen. Denk aan de crew die alles in een goede banen leidde, zodat wij ons volledig op de muziek konden concentreren. Of de trouwe supportersschare en de lokale media die ons altijd gepromoot heeft. Samen zijn we één grote familie.”

Soundtrack

Aan de fans van het eerste uur is in het boek een aantal pagina’s gewijd. “Voor hen heeft de muziek van The Locomotions nog altijd veel betekenis”, legt Winkelmolen uit. “Het is de soundtrack van hun jeugdjaren in Gemert, een periode waar ze doorgaans met veel plezier aan terugdenken.”

Definitief

Met het boek sluiten Slits en Smits het hoofdstuk The Locomotions af. “Het afscheid is definitief . Dit boekt vormt de perfecte bekroning op een prachtige carrière.”

Locomotions The Story 1962 – 2016 wordt op zondag 27 november om 14.00 uur gepresenteerd in ’t Ridderhof in Gemert. Tijdens de Sixtiesmiddag is een kleine tentoonstelling over The Locomotions ingericht. Het tijdsdocument is ook te koop bij tankstation Mabro Oil (Jos Maas). Prijs is 15 euro.

Foto's:


0
  1. John de Lorijn zegt:

    Fijn mannen dat jullie een grote Familie zijn met een succes vollen carriere,achter zich,
    zonder vrienden en famillie en jullie inzet is dit een onmogelijke opgave houden zo ik wens jullie en famillie ,vrienden enz..
    het beste toe voor de toekomst.
    Een Fan John.