18 december 2016

Single Memories: Hein Kuijpers

ELSENDORP – Hij is geboren in Gemert en opgegroeid in Elsendorp. Hier nam hij als telg van een hardwerkend gezin samen met broer Gerard in 1983 de leiding van restaurant De Peelduiker over van zijn vader. Gaandeweg is ook de interesse gekomen voor muziek. Dit is het verhaal van Hein Kuijpers.

Door Bernard Janssen

Hein vertelt: “Begin 1960 is ons gezin verhuist van Gemert naar Elsendorp. Mijn vader is toen begonnen met de verkoop van horecaproducten in de speeltuin Limbra Zonneweide. Er stond daar een levensgrootte Seeburg jukebox, en daarmee was voor mij de muziekinteresse geboren. Later, als ventje van ongeveer 13 jaar, kreeg ik van m’n vader een mooie pick-up, een voor die tijd populair koffermodel met de speaker in het deksel. Daarbij werden ook de voorradige singletjes gedraaid. Mijn allereerste singletje dateert uit 1967; Michel Polnareff met Ta ta ta!”

Tour de France

Hij vervolgt: “Ik kreeg pas echt binding met de muziek door de Tour De France radio-uitzendingen met Theo Koomen. Naast dit sportprogramma sprak ook de muziek mij heel bijzonder aan. Er is één plaatje wat boven alles uitsteekt, en dat is mijn Single Memorie: Otis Redding met ‘Dock of the bay’. Dit is zo’n ontzettend mooi rustgevend nummer uit het ongekend mooie tijdperk 1967 en 1968.  Ik werd 16 en had al maanden lang een zelf verdiende Zündapp thuis staan waarop ik eindelijk mocht gaan rijden. Wat ik kan herinneren is dat een standaard Zündapp thuis staan waarop ik eindelijk mocht gaan rijden. Wat ik kan herinneren is dat een standaard Zündapp geleverd werd met zo’n grote tank. Het populaire model voor ons was toen met een kleine tank; de vetkuif brommer. Daar werd veel indruk mee gemaakt met ritjes naar Gemert bij ’t Vossenkamp en later ook bij ’t Karrewiel. Daar moest je zijn in de weekenden.”

CCR

“Van mijn zelf verdiende geld kocht ik mijn eerste lp van The Golden Earrings, ‘Winter Harvest’. Later werd mijn collectie vinyl aangevuld met lp’s van onder andere Creedence Clearwater Revival, Them & Van Morrison en Jethro Tull. Ik heb ze nog allemaal. Dit is muziek die de tand des tijds glansrijk heeft doorstaan en waar ik nog altijd bij tijd en wijlen enorm van kan genieten. Onze zoon Mart is in 2015 prins carnaval geweest in Elsendorp, dit geheel in navolging van mijn vader Martinus die in 1970 de scepter zwaaide over de Peelvruuters. Hij schreef diverse jaren muziekteksten voor deze carnavalsvereniging.”

Paul Simon

Hein: “Wat onvergetelijk mooi was en is gebleven zijn de herinneringen aan de concerten die Annemie en ik in de loop van de tijd hebben bezocht. Veel indruk maakte Robin Gibb in de Heineken Music Hall, waar we later ook van John Fogerty van Creedence Clearwater Revival hebben genoten. En wat ik zeker niet mag vergeten zijn de ‘Look a like Beatles’ in het World Forum Theater in Den Haag. Dat was geweldig goed! Zo was Boudewijn De Groot een indrukwekkend mooie ervaring in Uden en Nijmegen. Het voorlopig laatste hoogtepunt was wel het optreden van Paul Simon in oktober in de Heineken Music Hall. Muziek maakt alles anders, te beginnen met het genieten daarvan.”

Volgende week het verhaal van dirigent Stein Rutten. Reageren kan via singlememories@ziggo.nl.

Foto's:


00