12 februari 2017

Plan voor inloop senioren klooster Nazareth Gemert

GEMERT – Zorgcoöperatie Gemert en Seniorenvereniging Gemert willen een inloop voor senioren realiseren in het voormalige klooster Nazareth. Zij hebben hun oog laten vallen op de kapel, refter en een deel van de voorbouw van het complex en zijn daarover in gesprek met de projectonwikkelaars. “De kans dat dit gaat lukken is 98 procent”, schat Harrie Verkampen van Zorgcoöperatie Gemert in.

Door Marcel Bosmans

Verkampen is samen met Frans Francissen, Wim Verhofstad en Jan Wagemakers kwartiermaker van het project. “Als we erin slagen om de locatie te verwerven, dan hebben we de mogelijkheid om alle activiteiten van de Zorgcoöperatie, Seniorenvereniging/KBO en Houvast onder èèn dak samen te brengen”, legt Wagemakers uit. “Ook de gezamenlijke balie en de hulpmiddelen voor algemeen gebruik zullen dan naar het Binderseind verhuizen. We krijgen dan de beschikking over een veel grotere ontmoetings- en werkruimte dan we nu in Ruijschenbergh hebben, waar zowel grotere als kleinere groepen terecht kunnen.”

Investering

De initiatiefnemers hebben de mogelijkheden om om de aankoop te kunnen financieren in kaart gebracht. Verkampen: “We zijn gestart met het aanvragen van subsidies en donaties om de benodigde gelden binnen te kunnen halen. “ Ook onderhandse leningen zijn voor de kwartiermakers een optie. “De restauratie en verbouwing vergt een behoorlijke investering”, geeft Wagenmakers aan. “Er zal bijvoorbeeld een lift in moeten komen.”

Betrokkenheid

De betrokken vrijwilligersorganisaties willen de inloop zelf gaan beheren en exploiteren. “Voor en door inwoners”, vat Verkampen samen, “want daarmee creëer  je draagvlak en betrokkenheid. Mensen zijn dan eerder bereid om er zelf de schouders onder te zetten.”

Invulling

De refter en kapel hebben de status van Rijksmonument. “Dat beperkt de herbestemmingsmogelijkheden. Wij bieden een passende invulling door cultuurhistorisch erfgoed een tweede leven te gunnen. Bovendien versterkt herbestemming in deze vorm Plan Nazareth als geheel. Het maakt het een aantrekkelijkere woonlocatie voor senioren.”

Aanvulling

Bestaande culturele activiteiten in kapel en refter hoeven volgens Verkampen niet te wijken als er een inloophuis wordt gerealiseerd. “Wij zien tentoonstellingen en toneelvoorstellingen juist als een mooie aanvulling op de andere activiteiten.”

Foto: Kwartiermakers Harrie Verkampen en Jan Wagemakers.

Foto's:


P