04 juni 2017

Kunstenaars bezorgd over toekomst Ateliers Nazareth Gemert

GEMERT – “Dan is het enige alternatief het schuurtje in de achtertuin.” De aanhoudende onzekerheid over de toekomst van Ateliers Nazareth houdt Annie van Bokhoven, Annette Bouw, Mariette van Erp en Hub Klerx in de greep. De kunstenaars hebben hun atelier in de voormalige Nazarethschool in Gemert. Ze vrezen dat ze moeten vertrekken als de kloosterlocatie een nieuwe invulling krijgt.

Door Marcel Bosmans

Ateliers Nazareth biedt veertien kunstenaars een werkruimte. Voor de vier nestors is het al meer dan drie decennia de uitvalsbasis. Daarvoor moesten kunstenaars zelf voor atelierruimte zorgen. “Telkens als er een boerderij leegstond ging ik naar Harrie Verkampen (toenmalig wethouder, red.) om te vragen of ik daar tijdelijk terecht kon. ‘Wacht nou maar af, er komt iets aan”, hield hij me voor. ‘Dat bleek de Nazarethschool te zijn. Toen die vrijkwam zijn we het gesprek met de zusters aangegaan. Zij hadden het pand in eigendom en waren bereid om het beschikbaar te stellen aan ‘rustige mensen’. Verkampen wilde zich hardmaken voor onze komst. ‘Breng acht kunstenaars bij elkaar en ik zorg dat jullie er terecht kunnen’ De uitkomst was dat we van de school gebruik mochten maken, als we zelf het onderhoud voor onze rekening zouden nemen.”

Kieren

Oude scholen zijn bij uitstek geschikt als atelier, omdat ze over ruime lokalen met grote ramen beschikken, waardoor er veel licht binnenvalt. “Een ideale plek om te werken”, vindt Van Bokhoven. Klerx knikt: “Het is een indrukwekkend gebouw met een rijke geschiedenis. Vanwege de hoge leeftijd kost het wel veel tijd om het op orde te houden. Toen we hier introkken kon ik mijn hand tussen de kieren steken.”

In gesprek

Na het vertrek van de zusters kwam de school in handen van de gemeente. In afwachting van herbestemming mochten de kunstenaars blijven. “Sinds de eeuwwisseling is er onduidelijkheid over de toekomst en dat knaagt aan ons”, zegt Bouw. Nu de herbestemming van de kloosterlocatie een feit is, is het bestuur van de Stichting Ateliers Nazareth in gesprek met de projectontwikkelaars. “We hopen dat we hier kunnen blijven”, zegt Van Erp. “Het is best bijzonder dat Gemert een ateliercluster heeft en dat moeten we koesteren. Met de huidige bestemming blijft het ook van binnen een echt schoolgebouw, omdat de lokalen intact blijven.”

Niet breed

Kopen of huren is voor de gebruikers een optie. “Maar we kunnen geen markt-conforme prijzen opbrengen. De kunstsector verkeert al jaren in zwaar weer. Steun van de overheid is weggevallen en de markt is ingezakt. Daardoor hebben het niet breed.”

Open Dag

Ateliers Nazareth houdt op eerste en tweede pinksterdag van 12.00 tot 17.00 uur open dag. Gastkunstenaars zijn Steve Bradley (portrettekeningen), Graham Gerard (meubels), Erwin van Kreij (schilderijen) en Carla Vermeltfoort (fotowerken). Meer informatie is te vinden op de facebookpagina van Ateliers Nazareth.

De vier kunstenaars in een schoolatelier.

Foto's:


K