01 juli 2017

Gimmert Gist speciaal bierfestival

GEMERT – Gimmert Gist zet Gemert terug op de bierkaart. Vijvenvijftig verschillende bieren zijn zondag 9 juli op proef op het Ridderplein. Wat het eerste lokale bierfestival zo speciaal maakt? De initiatiefnemers leggen het uit.

Het goudgele gerstenat werd vroeger aan het plein gebrouwen. Door een ongelukkige samenloop van familieomstandigheden komt het bekendste bier van Brabant niet uit de vrije heerlijkheid, maar uit een naburig dorp. Swinkels Bierbrouwerij Het Anker Gemert bestaat al lang niet meer, maar gedronken wordt er nog altijd in het voormalige vorstendom. “Veel inwoners zijn bierliefhebber”, geeft Gijs Verhagen aan.

Verhagen is een van de drijvende krachten achter Gimmert Gist. “De belangstelling voor speciaalbieren is in de afgelopen jaren fors toegenomen”, vervolgt hij. “Dat heeft niet alleen geleid tot een groei van de consumptie, maar ook van het aantal brouwerijen. De meeste zijn nog niet bekend bij het grote publiek. Gimmert Gist wil meer mensen met de makers en hun producten laten kennismaken.”

Achttien producenten, van microbrouwerijen tot de ‘grotere jongens’ nemen deel aan het eerste Gemertse bierfestival. Streekbieren uit de Peelregio zijn sterk vertegenwoordigd. “In de omgeving worden mooie bieren gebrouwen, die meer aandacht verdienen”, legt mede-organisator Peter van der Vleuten uit.

Gimmert Gist is gratis toegankelijk. “Wil je van de bieren proeven, dan kun je voor vijf euro (inclusief één consumptie) een Gimmert Gist glas kopen. Dat kun je de rest van de middag blijven gebruiken met inlevering van los verkrijgbare consumpties.”

De brouwers zijn zelf op het festival aanwezig en kunnen door de bezoekers bevraagd worden. “Ook mensen die geïnteresseerd zijn in het brouwproces, komen zo aan hun trekken.”

Een hapje eten is eveneens mogelijk. “Er zijn onder andere hotdogs met biersaus, bierijs, frieten met stoofvlees, hamburgers en geroosterde amandelen verkrijgbaar”, vertelt Willem Geerts.

Proevers maken kans op een leuke prijs door te stemmen op hun favoriete bier. Ook de favoriet van het publiek wordt in het zonnetje gezet.

De bedenkers hopen dat de proeverij een jaarlijkse traditie wordt, die Gimmert Gist van het gewenste schuim voorziet. Ter bevordering van de lokale bierbeleving staan tevens workshops bierbrouwen (komend najaar) en de oprichting van een Gimmert Gist Bier Gilde op de rol. “We gaan tijdens het festival onderzoeken of daar voldoende animo voor is.”

Gimmert Gist, zondag 9 juli 2017 13.00 – 18.00 uur Ridderplein Gemert. Met live-muziek van Mannen met Baarden.

Foto's:


0