We-Lands eigen festival voor jeugd Bakel

BAKEL – Een eigen festival voor en door de jeugd in Bakel. Dat is het idee achter de eerste editie van We-Lands. Zes jonge Bakelnaren sloegen de handen ineen om op zaterdag 26 augustus een festival op te tuigen volgens de wensen van henzelf en van hun leeftijdgenoten.

“We wilden een festival organiseren voor de jeugd van Bakel”, legt Jeroen Maas de gedachte achter We-Lands uit. “En met jeugd bedoelen we iedereen tussen de 18 en 40 jaar.” Maikel van der Heijden knikt. ”Met de muziek van nu”, vult hij  aan. “Maar wel met Brabantse gezelligheid.”

Organisatie

Maas en Van der Heijden vormen samen met Kayl Bouwmans, Rick Kuijpers, Tijmen van Dinther en Patrick van den Heuvel de organisatie achter het nieuwe We-Lands Festival. Bouwmans liep al langer met plannen in die richting rond, vertelt hij: “Er is in Bakel heel veel te doen. StreetRock bijvoorbeeld. En het Themafeest. Maar niks wat echt op onze doelgroep is gericht.”

Regio

Maas: “Mensen gaan tegenwoordig het liefst naar een festival. Zeker in deze periode is het op zaterdag heel rustig in de café’s. Wij vonden dat ook Bakel een eigen festival verdiende. En op zaterdag 26 augustus vonden we nog ruimte op de festivalagenda.”
Met de eerste editie van We-Lands mikken de zes twintigers op de Bakelse jeugd zelf, maar ook op bezoekers uit de regio. Daar is ook de programmering op afgestemd, vertelt Bouwmans: “We hebben allemaal dj’s uit de buurt op het podium staan. Dat is deels om financiële redenen. Maar ook omdat zij hun eigen publiek meenemen. Wij denken dat dat meer sfeer geeft.”

Lampegastuh

Op het affiche prijken de namen van onder meer DJ Daan uit De Mortel en The Underdogs uit Gemert en Elsendorp, maar ook het Eindhovense DJ-duo Lampegastuh. “We willen dat iedereen uit z’n dak kan gaan”, geeft Maas aan. “De muzieksmaak van onszelf is vrij breed. We mikken daarom niet op een bepaalde stijl.” Van der Heijden: “Maar het is wel allemaal EDM; electronic dance music.”

Acritas

Een locatie voor We-Lands had het zestal snel gevonden. Vier van hen handballen bij Acritas. Het buitenterrein van de handbalvereniging, waar ook de jaarlijkse zeskamp plaatsvindt, voldoet volgens Van der Heijden aan alle eisen: “Daar hebben we meer dan voldoende ruimte. Als we het podium in de goede richting zetten hoeft bovendien niemand in Bakel last van de muziek te hebben.”

We-Lands

De naam van het festival, We-Lands, is een directe verwijzing naar de omgeving, lacht Van der Heijden: “Het is steenkolen-Engels. Een letterlijke vertaling van weilanden.” Maas: “Maar het slaat ook op ons zelf; op ‘ons land’.”
Dat er bij het opzetten van een eigen festival veel komt kijken, was voor de jonge organisatoren geen verrassing. Stuk voor stuk zijn ze actief binnen het verenigingsleven. “Het is ons met de paplepel ingegoten”, verklaart Maas hun betrokken houding. “Onze ouders staan ook vaak vooraan als er iets gedaan moet worden.” “Het is juist leuk om alles zelf te mogen regelen”, vindt Bouwmans. “We hebben al veel positieve reacties gehad. De horeca vindt het positief dat we de jeugd in Bakel willen houden. En we hebben bruikbare tips gekregen van de mensen achter StreetRock.”Daarmee moet het goed komen, besluit Maas vol vertrouwen: “Ik hoop dat mensen na afloop zeggen dat ze volgend jaar weer willen komen. Dan hebben we de basis gelegd voor een nieuw Bakels evenement.”

Het We-Lands Festival op zaterdag 26 augustus vindt plaats aan het Geneneind 6B te Bakel en duurt van 16.00 tot 01.00 uur. De toegang is vanaf 18 jaar. Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.festivalbakel.nl.

Foto's:


0