01 september 2017

Met de caravan op vakantie: 3 belangrijke aandachtspunten

De bouwvakantie is al in volle gang en ondanks het regenachtige weer vertrekt Nederland massaal naar de camping – vaak met de caravan. Maar zoals we afgelopen maand al zagen, kan het met aanhangers nog goed misgaan in het verkeer. Bovendien kan het zorgen voor fikse boetes als er niet aan de regels wordt gehouden. Let daarom goed op deze 3 dingen voor een veilige reis met de caravan.

 

Het Trekgewicht

 

Controleer van tevoren het maximale gewicht dat de auto kan trekken en zorg dat de caravan dat niet overschrijdt. De ANWB adviseert om de caravan beladen niet meer dan 75% van het gewicht van de beladen auto te laten wegen. Dit maximum kan per autotype uitgerekend worden via een handige online tool.

 

De kogeldruk

 

Waar het bij het trekgewicht gaat om een horizontale spanning, gaat het bij de kogeldruk om het gewicht waarmee de koppeling van de caravan op de trekhaak drukt – een verticale spanning dus. De maximaal toegestane waarde hiervan wordt door de fabrikanten van de auto, caravan én trekhaak voorgeschreven, vaak aangeduid als S-waarde of “Max. Vertical Load”. De gouden regel is: de laagst voorgeschreven maximum mag niet worden overschreden. Het is dus cruciaal om de caravan zo te beladen dat het gewicht goed verdeeld is. Bij een te hoge kogeldruk kan de bagage aan de voorzijde van de caravan meer richting de as verschoven worden. Verplaats de bagage bij een te lage kogeldruk juist wat meer richting de voorzijde van de caravan, aangezien deze wel voldoende binding met de auto nodig heeft voor stabiliteit.

 

Hier legt Theo Gerrits van de ANWB uit waarom de juiste belading van de caravan zo belangrijk is.

De trekhaak

 

Tot slot is een trekhaak van goede kwaliteit uitermate belangrijk voor de veiligheid van de reis. Deze kan lokaal aangeschaft worden, maar ook online op websites zoals rameder.nl. De trekhaak moet wettelijk aan een aantal eisen voldoen. Allereerst dient hij een typekeuring te hebben, welke vermeld staat op het typeplaatje. Bovendien mag de trekhaak de kentekenplaat niet bedekken. Dat probleem bestaat bij een afneembare of wegdraaibare trekhaak niet, maar bij een vaste moet daar extra op gelet worden. Mocht dit nu voorkomen, dan is het zaak de kentekenplaat te verplaatsen. Let bij de aanschaf van een trekhaak goed op, want niet alle soorten passen op alle autotypes.

Controleer ook altijd de bandenspanning van de auto en caravan, check de verbinding van de rem- en lichtkabels en weeg bij twijfel de voertuigen bij de dichtstbijzijnde weegbrug. Een reservewiel en een jerrycan met brandstof achterin en de auto-caravancombinatie is helemaal pechbestendig. Fijne vakantie!

Foto's:


CCf