06 september 2017

Nog meer X-factor

De derde lichting BMW X3 staat voor de deur, verfijnd op vele fronten. Het moet zijn aantrekkingskracht verhogen in een segment dat steeds meer mededingers begroet.

Alweer sinds 2003 beweegt BMW zich in de klasse van de midsize-SUV’s en in die veertien jaar gingen anderhalf miljoen X3’s over de toonbank, verdeeld over twee generaties. Dat betekent ruim 100.000 stuks per jaar, wat de Beierse firma genoeg reden gaf om nu niet drastisch van het concept af te wijken. De X3 voor 2017 en verder oogt zowel uit- als inwendig nieuw en modern, maar niet radicaal anders. Overduidelijk staat het afwerkingsniveau op een hoger plan en wie dat nog niet genoeg vindt, kan de auto laten aankleden als xLine, M Sport of Luxury Line. Exceptionele personalisatiemogelijkheden biedt het Individual-programma. Andere verwennerij is er in de vorm van driezone-klimaatregeling, het Ambient Air-pakket, actieve stoelventilatie, een cargofunctie voor de driedelig neerklapbare achterbank, een head-up display, een panoramadak en de BMW Display Key, die allerlei statusinformatie over de auto geeft en zaken als een standkachel op afstand activeert. Open Mobility Cloud koppelt het voertuig en het (digitale) leven van de gebruiker aan elkaar, bijvoorbeeld door afspraken in de agenda naar adresinvoer voor de navigatie te vertalen.

Ook de bekende veiligheidsinnovaties op elektronische basis ontbreken niet in het optieprogramma. Daaronder zelfs een stuur- en rijbaanassistent, in het kader van semi-autonoom aan het verkeer deelnemen. Als geen ander weet BMW echter dat veiligheid begint met een subliem onderstel en wat dat betreft zet de achter- dan wel vierwielaangedreven X3 weer een stap voorwaarts ten opzichte van zijn voorganger. Hij weegt overigens tot 55 kg minder en pronkt met een voor het type auto zeer lage cw-waarde van 0,29, wat bijdraagt aan het voortdurende zuinigheidsstreven. Komen we bij de motorversies: vooralsnog de 20i (184 pk), de 30i (252 pk), de M40i (360 pk), de 20d (190 pk) en de 30d (265 pk), steevast gecombineerd met een achttrapsautomaat. Vanaf 11 november presenteren de BMW-dealers de nieuwe X3 in hun showroom, maar de verkopen zijn reeds gestart, tegen prijzen vanaf € 58.495.

Foto's:


0