De vijf mooiste wandelroutes in Gemert-Bakel

GEMERT-BAKEL –  De vijf mooiste wandelroutes in Gemert-Bakel volgens het Gemerts Nieuwsblad. Ontdek de mysteries van de Stippelberg. Voel je ‘heerlijck vrij’  in vorstendom Gemert. Voed de verbeelding in Groote Slink en Bunthorst. Grasduin in de Handelse Bergen. Of wandel in het vizier van de slechtvalk op de Grotelse Heide. 

 

 1. Spannend ontspannen in de Stippelberg

 

De Stippelberg is het grootste aaneengesloten bosgebied van Brabant. Een wandelparadijs van 1000 hectare (bijna 1500 voetbalvelden groot) dat de dorpen Milheeze en De Rips van elkaar scheidt. Het oostelijke deel heeft de uitstraling van een landgoed. Het westelijke deel bestaat uit dennenbos met stuifduinen, de zogenaamde stippels. Lees verder…

2. Heerlijck Vrij in Vorstendom Gemert

 

 

Historicus Simon van Wetten omschrijft Gemert als het Monaco van Brabant. De Vrije Heerlijkheid Gemert was eeuwenlang een onafhankelijk vorstendom. Het mini-staatje, waar zowel katholieken als protestanten een plek hadden, stond onder gezag van de Duitse Orde. Eigenzinnigheid en tolerantie gaan in Gemert nog altijd hand in hand. Het lokale verleden is nergens zo tastbaar als in het historische dorpshart. Aan het Ridderplein rijst een machtig middeleeuws kasteel op. Lees verder…

3. De verbeelding voeden in de Groote Slink en Bunthorst

 

Het was een buitenkansje voor de Twentse bankierstelgen Adam en Jan-Berent Roelvink. Streekgenoot en goede bekende Abraham Ledeboer had al eerder voor een spotprijs 1200 hectare woestenij in de Peel gekocht, het latere Landgoed De Stippelberg. De gebroeders Roelvink verwierven voor weinig vele hectares onontgonnen grond op de grens van de toenmalige gemeenten Oploo, Gemert en Bakel en Milheeze. Lees verder…

4. Heilzaam grasduinen door de Handelse bergen

 

 

‘Laet ons ras naer Handel gaen. Laet ons daer Maria groeten. Die ons droefheyt kan versoeten. En ons all weet bij te staen’. Handel is het oudste Maria-bedevaardsoord van Noord-Brabant. Een reeks wonderbaarlijke genezingen zette het pittoreske pelgrimsoord op de kaart. Ingebed in het groen is het ook een ideaal vertrekpunt voor een heilzame wandeling. Lees verder…

5. In het vizier van de slechtvalk op Grotelse Heide

 

De naam Grotelse Heide herinnert aan de uitgestrekte vlakte die de natuurlijke grens vormde tussen de dorpen Bakel en De Mortel.  De vochtige heide aan de boorden van de Esperloop is deels beplant met loofbomen en grove dennen of geschikt gemaakt voor landbouw. Grote grazers zorgen ervoor dat het resterende heidegebied niet dichtgroeit. Het afwisselende decor van heide, bos en akkers maakt Grotelse Heide tot een aantrekkelijke wandelbestemming. Lees verder….

Foto's:


D