27 september 2017

‘Zelfbeheersing is het sleutelwoord’

GEMERT- Een woord van twee letters: Do. Géén muzieknoot, niet het Engelse doen, maar de manier waarop je je bewegingen aanstuurt, doseert en coördineert. Dát zit achter de vertaling van het woord Taekwon-Do: “Manier van de voet en de vuist”.

Léon van der Putten is trots en vol passie als hij over zijn sport praat. Dat mag ook wel, want hij had nauwe banden met de Koreaanse generaal Choi Hong Hi, de man die Taekwon-Do ontwikkelde. Niet voor niets heet Léons jongste zoon Vito Léon Choi. En met de zoon van Choi heeft Léon nog steeds contact. Die zoon is één van de vier grootmeesters die er in deze bond in de wereld zijn. Dat illustere kwartet draagt de 9e Dan. Léon bezit de 7e Dan, is daarmee Master, en hoofdtrainer van zijn Taekwon-Do Academy.

Léon vertelt, al sjouwend met een 15-delige encyclopedie waarin de 33.000 (!) bewegingen zijn vastgelegd die bij de manier van de voet en de vuist horen: “In 1969 is de sport naar Nederland gekomen en vanaf 1970 ben ik er intensief mee bezig. Het is een way of life, zó stijlvol en zo veelzijdig. En let wel, in deze sport staat vechten bij lange na niet op de eerste plaats. Nee, zelfvertrouwen, zelfbeheersing, discipline en hoffelijkheid zijn bepalend. Aan vechtersbazen hebben we niets.” En Léon illustreert dat met een wervende affiche, waarop Taekwon-Do als weerbaarheidstraining staat ondertiteld, gelardeerd met twee lieveheersbeestjes.
Dat een en ander geen schone schijn is, blijkt uit de eed die de beoefenaars dienen af te leggen. Zij beloven Taekwon-Do nooit te zullen misbruiken, dat zij voorvechters van vrijheid en gerechtigheid zullen zijn, en willen bijdragen aan een meer vredige wereld.
Ik vraag me hardop af of het woord “vechtsport” geen verkeerde associaties oproept. Léon lacht. “Bij zelfverdediging ontkom je niet aan vechten. De bevrijding van een aanval staat dan centraal. Maar de stijlvormen, met kenmerken als kracht, balans, dynamiek en uitstraling, zijn erop gericht om de geest over het lichaam te laten heersen. Zelfbeheersing is daarbij het sleutelwoord. Dat zie je ook terug in de breektest, het karakteristieke doormidden slaan of trappen van planken en stenen. Dat is het meetpunt en het antwoord op de vraag of je techniek goed is. Techniek wint immers van kracht.”

In Gemert zijn tweeëntwintig zwarte-banders en er komen daar in het gymzaaltje aan de Churchilllaan, waar wordt getraind, jaarlijks een aantal bij. Léon verwijst ook met respect en waardering naar de Stichting Leergeld, die daar waar nodig inspringt met de contributiebetaling en andere benodigdheden. Die contributie is overigens heel betaalbaar. “Sport is o zo belangrijk voor kinderen,” zegt Léon. Tegen die stelling gaat niemand in, en dat heeft niets te maken met het feit dat Léon 7e Dan is. Wat ons brengt op een belangrijke mededeling: Léon begint de jaren te voelen, wil graag het stokje doorgeven, maar een opvolger is niet één-twee-drie gevonden. “Mijn lijf wil niet altijd meer, en de volgers zijn uitgevlogen, geven elders les, of hebben de sport op een laag pitje gezet.”
Belangstellenden moeten de prachtige website van de TKD Academy maar eens goed bestuderen (www.itf-tkd.nl). Een kijkles volgen kan ook, op de eerste dinsdag of donderdag van de maand, in de gymzaal in de Churchilllaan, van 18.15 tot 19.00 u. voor de jeugd, en van 19.00 tot 20.15 u. voor volwassenen. Tevens bestaat de mogelijkheid voor gratis workshops op scholen, voor de groepen 5 t/m 8.

En voor wie denkt dat er in Elsendorp niet zoveel gebeurt: Léon vertelt dat generaal Choi Hong Hi ooit bij hem thuis op bezoek is geweest, naar aanleiding van de geboorte van zoon Vito. Léon en zijn gezin woonden toen in Elsendorp. Gezien de huidige politieke ontwikkelingen is dat toch een wetenswaardigheid van belang. Immers, Taekwon-Do-beoefenaars streven naar een vrediger wereld.

Foto's:


0