Christiaan Huygensprijs voor Jochem de Bresser

HANDEL – Jochem de Bresser heeft de Christiaan Huygensprijs gewonnen. Demissionair minister Jet Bussemaker reikte de wetenschapsprijs afgelopen dinsdag uit aan de 31-jarige oud-inwoner van Handel. Aan de prijs is een belastingvrij bedrag van 10.000 euro , een bronzen sculptuur van Huygens en een oorkonde verbonden. 

Sinds 1989 wordt de Christiaan Huygens wetenschapsprijs jaarlijks toegekend aan een onderzoeker die een vernieuwende bijdrage aan de wetenschap heeft geleverd in een van de vakgebieden waarin Christiaan Huygens grote ontdekkingen deed. Dit jaar is was dat het vakgebied wiskunde en econometrie.

Het proefschrift waarmee De Bresser in 2013 promoveerde aan de Universiteit van Tilburg gaat over verwachtingen en doelstellingen van individuen over hun pensioen. Het onderzoek bestaat uit meerdere papers die op verschillende aspecten ingaan, zoals: de mate waarin Nederlanders in 2008 financieel voorbereid waren op hun pensioen en de relatie tussen het verwachte inkomen en de tevredenheid met verschillende aspecten van iemands pensioenvoorzieningen.

Professor Jan Kiviet, een van de juryvoorzitters tijdens de prijsuitreiking: “Het proefschrift is wetenschappelijk en maatschappelijk van zeer grote waarde. Het is heel goed geschreven. De studies hebben al de nodige impact gehad en zullen dat ook in de nabije toekomst zeker nog hebben.” De Bresser hoopt dat zijn onderzoek nog veel impact zal hebben. “Ik ga nu door met onderzoek in deze lijn en als dat af is hoop ik dat ik een actievere rol kan spelen in het proces van beleidsvorming.” (Archieffoto RUG).

Foto's:


J