Fun Run Gemert: ‘First we run, then we party’

GEMERT – Na een zeer succesvolle eerste editie van de Fun Run ‘Team Challenge’ vorig jaar is het zaterdag 14 oktober en zondag 15 oktober tijd voor een vervolg op deze ludieke obstakelrace dwars door Gemert. Wat is het geheim van dit grote lokale succes? Een interview met Frank Vermunt, voorzitter van stichting Fun Run Gemert.

Door Julia Munsters

Het aftellen is begonnen voor de organisatie: komend weekend gaat de Fun Run 2017 van start. Frank Vermunt: “De attributen, materialen, afspraken met bierleveranciers, licht en geluid, het is allemaal geregeld. We beginnen nu aan de laatste klussen, zoals het invullen van de draaiboeken. Iedereen moet weten wat zijn taak is tijdens die dagen om het soepel te laten verlopen.’

Vrienden

De eerste materialen zijn afgelopen vrijdag geleverd. Daarna zijn de vrijwilligers gestart met het opbouwen van de Fun Run op het evenemententerrein De Schabbert en rond het historisch centrum van Gemert.
Vermunt hoeft niet lang na te denken over de vraag wat de Fun Run precies inhoudt. “Er zijn heel veel obstakelkoersen, zoals de Buffelrun of de Strong Viking race, maar deze zijn allemaal voor echte sportmensen. De Fun Run is eigenlijk een ludieke obstakelkoers met een afsluitende, knallende feestavond. Het leuke van dit evenement is dat teams echt samen het parcours moeten volbrengen, want alleen kun je het niet. Vriendenteams, familieteams, of bedrijfsteams: iedereen doet het samen.”

Uitdagend

Het parcours beslaat een totale lengte van vijf kilometer en onderweg komen de deelnemers speelse en uitdagende obstakels, zoals opblaasbare stormbanen en water- of modderobstakels, tegen. De bedenker van de meeste obstakels is Carlo van Kessel. Vermunt: ‘Carlo is de creatieve geest achter de obstakels. Hij is vanuit zijn bedrijf Crazy Air altijd bezig met opblaasbare hindernissen. Daarnaast heeft hij ontzettend veel inspiratie voor nieuwe spelobjecten. Samen met de organisatie bedenkt hij telkens weer nieuwe uitdagende en leuke obstakels voor de Fun Run.’

Kinderen

Vorig jaar was de Fun Run een eendaags evenement. Dit jaar koos de organisatie ervoor om er een dag aan toe te voegen. ‘We kwamen tot de conclusie dat de kinderen op zaterdag bijna allemaal moeten voetballen of hockeyen en daardoor niet naar de Fun Run kunnen komen. We willen de kinderen natuurlijk wel graag bij dit evenement betrekken. Daarom hebben we een extra dag toegevoegd. We zorgen dat er entertainment is voor het hele gezin en dan maken we er op zondag ook nog een groot feest van.”

Baby Blue

Onder het motto ‘First we run, then we party’ zal er genoeg gefeest worden op het terrein van de Fun Run. Op zaterdagavond vindt na de Fun Run Team Challenge een grote afterparty plaats. De coverband Baby Blue treedt op als hoofdact en er is muziek van verschillende DJ’s. Op zondag is er een programma met Nederlandstalige muziek samengesteld en kan er vanaf 15.00 uur meegezongen worden met grote klassiekers in de feesttent.

De kernorganisatie van stichting Fun Run Gemert bestaat uit verschillende lokale ondernemers, die op vrijwillige basis de handen ineen hebben geslagen om Gemert een evenement te geven dat de gemeenschap dichter bij elkaar brengt. De organisatie, zonder winstoogmerk, gebruikt het lokale netwerk om contacten te leggen voor onder andere het werven van vrijwilligers en sponsoring. Vermunt: “Iedereen is best bereid om een steentje bij te dragen, zeker ondernemers. Ze krijgen er veel voor terug, want ze kunnen gebruik maken van lokale media zoals een krant met een oplage van 31.000 exemplaren en een lokale omroep met zowel radio en televisie. Bovendien wordt er behoorlijk veel gecommuniceerd via sociale media, met name via Facebook.”

Vrijwilligers

Sponsoren vinden is dus niet zo’n groot probleem, maar vrijwilligers vinden blijkt een stuk lastiger. ” Dat is volgens mij een generiek probleem. De organisatie steunt op de inzet van vrijwilligers, maar mensen hebben tegenwoordig zo weinig tijd. Iedereen is druk met zijn leven en daardoor schiet vrijwilligerswerk erbij in. Dat is zonde’. Met de inzet van verschillende vrijwilligers, die deel via sportclubs geworven zijn, is het toch gelukt om voldoende helpende handen te vinden.

Gimmert Goes Alp d’HuZes

Fun Run Gemert werkt dit jaar ook samen met Gimmert Goes Alp d’HuZes. Dit Gemerts team strijdt tegen kanker tijdens de inzamelingsactie Alpe d’HuZes. De Fun Run leent de feesttent de vrijdagavond voorafgaand aan de Fun Run uit aan Gimmert Goes Alpe d’HuZes, zodat zij een filmavond kunnen houden. Op vrijdagavond 13 oktober worden twee films vertoond: Boss Baby (2017) voor de jongere kijkers en Storm: Letters van Vuur (2017) voor de wat oudere bezoekers. Alle opbrengsten gaan naar Gimmert Goes Alpe d’HuZes. Vermunt over deze samenwerking: “We hebben toch alles staan, als we iemand kunnen faciliteren om een goed doel te steunen, zou je gek zijn als je dat niet doet. Dit is ook eigenlijk precies een van de doelstellingen van stichting Fun Run: iets terugdoen voor de gemeenschap.”

Gezellig

Vermunt ziet in de Fun Run zeker een evenement voor de lange termijn. Toch wil de organisatie het evenement niet steeds verder uitbreiden: ‘We willen gewoon voortbouwen op zoals het nu is. Als we ieder jaar een hele gezellige editie kunnen neerzetten en iedereen die mee doet blij is, dan hebben wij het goed gedaan.’

Enthousiast geworden over de Fun Run na het lezen van dit interview? Surf dan snel naar www.funrungemert.nl voor meer info.

Foto's:


F