Gemertse Esther de Roo genomineerd voor Uniek Sporttalent

GEMERT – Esther de Roo uit Gemert is genomineerd voor Uniek Sporttalent 2017. De 36-jarige dorpsondersteuner staat na een intensief revalidatieproject weer midden in het leven. Klik op de link, als je een stem op esther wilt uitbrengen. 

Het is januari 2012, als na meer dan 30 jaar onbegrepen klachten en een intensief revalidatietraject, Esther gediagnostiseerd wordt met het Ehlers Danlos syndroom het hypermobiel type . Op dat moment kan ze alleen nog maar kleine stukjes lopen achter de kinderwagen en zorgt met veel pijn en moeite alleen voor haar twee kinderen en hond.

Trainen

In het jaar wat volgt, wordt er een een tweede revalidatie traject ingezet maar de beoogde resultaten blijven achterwege. In haar zoektocht naar hulp, komt Esther via via terecht bij Charles Verschuren. Charles is fysiotherapeut en bewegingswetenschapper en ziet mogelijkheden om met haar aan de gang te gaan. Één keer in de week begint ze in een kleine groep te trainen en na een jaar slaagt ze er in om op een aangepaste manier aan de reguliere lessen deel te nemen.

In 2015 kreeg zij, waarschijnlijk als comorbiditeit van Ehlers Danlos, een voorstadium van baarmoederhalskanker en werd binnen twee weken daar aan geopereerd maar herstelde spoedig.

Dorpsondersteuner

In de afgelopen vier en half jaar heeft Esther haar energie ingezet om fysiek vooruit te gaan. Het leverde haar zelfs een baan op als dorpsondersteuner waarin zij inwoners van haar dorp ondersteund op het gebied van zorg en welzijn. Daarnaast neemt ze deel aan aangepaste (scaled) crossfit wedstrijden en plaatste zij zich tijdens de Tiglon 2 kwalificatie zelfs op de eerste plaats.

Dutch Adaptives

Sinds 2016 is Esther teamlid van de Dutch Adaptives, een groep mensen met een beperking die zich inzet om het adaptive Crossfit in Nederland op de kaart te zetten. Inmiddels is uit onderzoek (Verbeeten) gebleken dat mensen met een beperking die sporten, een veel grotere kans hebben op arbeidsreintegratie. Vanuit dat perspectief, is Esther ook ambassadeur geworden bij de Lucille Werner Foundation die zich in zet voor een sterkere positie in de samenleving voor mensen met een handicap. In mei dit jaar ondersteunde zij tijdens de live uitzending op SBS6, de Mis(s) verkiezing.

“Persoonlijk is Esther voor mij een inspiratiebron omdat ze ondanks alles continue bezig is om gezond te blijven qua eten en sporten. Ze nog steeds stappen vooruit maakt waar anderen zouden stoppen. Esther helpt graag anderen om beter te worden in o.a. crossfit en levensstijl. Ze door haar drive menig valide man en vrouw “verslaat”. Je ziet vanaf de buitenkant en door het krachtige lijf niet dat ze weldegelijk iets ernstigs onder haar leden heeft. Dat maakt voor mij dat Esther juist de Sporttalent moet worden”, geeft een van haar medesporters aan.

Het ultieme doel van Esther is om in 2020 deelnemen aan de Masters categorie van het crossfit zonder aanpassingen. Daarnaast wil zij zich actief blijven inzetten om het adaptive Crossfit in Nederland bekend te maken zodat mensen met een beperking mee kunnen doen in de reguliere Crossfit lessen. Het te winnen geldbedrag voor de club zou zij graag schenken aan de stichting Dutch Adaptives.

Uniek Sporten

Sporten en bewegen is gezond, maar ook erg leuk om te doen! Het is goed voor de conditie, je wordt er fit en vrolijk van, en tijdens het sporten kan je sociale contacten opdoen. Daarom vinden wij dat sport belangrijk is voor iedereen. Een handicap hoeft daarbij geen belemmering te zijn. Middels Uniek Sporten wil het Fonds Gehandicaptensport ervoor zorgen dat nog meer mensen met een handicap kunnen genieten van sport en bewegen.

Het fonds zet zich in voor een beter en groter sportaanbod voor mensen met een handicap en meer aandacht voor gehandicaptensport in het algemeen. Het doel is om sport voor iedereen met een handicap structureel mogelijk te maken. Pas als iedereen met een handicap kan sporten is voor ons de wedstrijd gewonnen.

Verkiezingen

De verkiezing bestaat uit 3 categorieën: 

  1. Breedte sporters met een lichamelijke en/of zintuiglijke handicap
  2. Breedte sporters met een verstandelijke of meervoudige handicap
  3. Teams: breedte sporters met een handicap (dit kan lichamelijk, zintuiglijk, verstandelijk en/of meervoudig zijn) die sporten in teamverband

Aan het eind van de verkiezingsperiode hebben we per categorie één winnaar.

Er zijn 3 stemrondes, een halve finale en een finale:

Stemrondes
Doel van de stemrondes is het verzamelen van zo veel als mogelijk stemmen. Door het publiek kan er dagelijks een stem uitgebracht worden op één of meerdere kandidaten. Tot aan de halve finale is het mogelijk om een sporter te nomineren. Per ronde en categorie gaat er 1 deelnemer door naar de halve finale (totaal 3 x 3). De deelnemer gaat door op basis van het meeste aantal stemmen.

Eén unieke stem & like per stemronde
Iedere stemmer mag maximaal 1 unieke stem  én 1 unieke Facebooklike (telt ook als 1 stem) per stemronde uitbrengen.Meerdere stemrondes, telkens weer kans
Per ronde en categorie gaat er één  sporter of team met een meeste stemmen door naar de halve finale. Na elke stemronde vervallen alle stemmen en begin je weer opnieuw. Zo heeft iedereen elke stemronde evenveel kans om de halve finale te bereiken.Wildcards
De jury deelt onder ALLE  inzendingen per categorie 1 ‘wildcard’ uit (totaal 3). Deze wordt toegekend aan de inzendingen op basis van de motivatie, het verhaal achter de inzending. Deze wildcard wordt uitgereikt na afloop van de 3 stemrondes en geeft toegang tot de halve finale.

Halve finale 
In deze ronde kan iedereen stemmen op de 12 halve finalisten (totaal 9 kandidaten + 3 wildcards). Per categorie 4 kandidaten. De Top 2 kandidaten per categorie, met de meeste stemmen, gaan door daar de finale.

Finale 
De jury kiest uit de 2 finalisten per categorie de sporter(s) waarvan zij vindt dat deze de titel ‘Uniek Sporttalent 2017’ en de bijbehorende prijzen verdiend. Op het Nationaal Gala voor de Gehandicaptensport, 28 november in de Amsterdam ArenA, zullen de winnaars hun prijs in ontvangst nemen.

De winnaars worden uitgenodigd om bij dit Gala als onze gast aanwezig te zijn.

 

Foto:Van Daal Foto & Film.

Foto's:


e