19 oktober 2017

‘Kinderen van 15 in Gemert-Bakel die dagelijks drugs gebruiken’

GEMERT-BAKEL – Jongerenwerker Vic van Dijk herkent het verhaal van ‘Peter’. “Drugsgebruik begint vaak met experimenteer-gedrag”, vertelt hij. “Wat wij zijn is dat het gebruik op latere leeftijd vervolgens structureel wordt.

Thuis bijvoorbeeld, of op straat. Dat baart ons veel zorgen. We komen kinderen van 15 jaar tegen die dagelijks drugs gebruiken. Het gaat dan vaak om ketamine en speed. Maar cocaïne ook, al is dat wat duurder.” De Bakelse huisarts Cecil van den Beld onderschrijft dat: “Verslaving op zich niet nieuw natuurlijk. Wel komen we steeds meer middelen tegen die eenvoudig verkrijgbaar zijn. GHB bijvoorbeeld. Ik denk dat wij slechts het topje van de ijsberg zien. Pas als het echt uit de hand loopt komt het aan het licht.”

Hulp zoeken

Van Dijk raadt jongeren die merken dat ze problemen hebben met hun drugsgebruik vooral aan om contact op te nemen. “Dat geldt ook voor alcohol”, voegt hij toe. “Want dat ervaren wij als een nog groter probleem. Jongeren zijn vaak bang om hulp te zoeken. Het voordeel van Jongerenwerk Gemert-Bakel is dat we heel laagdrempelig zijn. Je kunt gemakkelijk contact met ons opnemen. Samen kunnen we dan bekijken hoe we het beste kunnen helpen.” Van den Beld: “Mensen weten vaak niet waar ze terecht kunnen. Een huisarts kan dan, net als een maatschappelijk werker, een goede ingang zijn. Maar eigenlijk maakt het niet uit waar je naartoe gaat. Het belangrijkste is dát je hulp gaat zoeken als je in de problemen komt.”

Jongerenwerkers

De jongerenwerkers van Gemert-Bakel zijn bereikbaar op de volgende telefoonnummers: Vic van Dijck (06-40781743), Jonathan van Hout (06-81531595) en Piet Snijders (06-40492137). Contact opnemen met de eigen huisarts kan ook.

Foto's:


J