Single Memories: Louis Huisman

GEMERT – Hij is geboren in het Friese Franeker, en woont sinds 1962 als succesvol ondernemer in Gemert. Vanaf het begin in de jaren ’60 was deze Fries gecharmeerd van de Brabantse gemoedelijkheid in het toenmalige Vossenkamp met The Locomotions. Dit is de single memorie van Louis Huisman.

Door Bernard Janssen

Louis vertelt: “Ik kom uit een gezin met vier kinderen en als twaalfjarige kreeg ik muzikale interesse. Dat kwam hoofdzakelijk door Jopie, de broer van mijn vader die door omstandigheden bij ons logeerde. Deze later zo bekend geworden kunstschilder danste in een vrolijke bui door de huiskamer op muziek van Louis Armstrong. Hij beschikte over diverse singles van onder ander het Golden Gate Quartet. Deze ‘Negro Spirituals’ raakte bij me de gevoelige snaar op jeugdige leeftijd, de emotie van muziek. Ik ben een poos op pianoles geweest, en in die tijd zo rond 1960 kwamen ook andere namen in ‘t vizier. Ik denk daarbij aan Louis Armstrong, Benny Goodman, Ray Charles, Fats Domino en Harry Belafonte. Bluesmuziek kreeg de voorkeur, zoals recenter van Eric Clapton en de Stones! Nadat we naar Gemert waren verhuisd was ik vaak te vinden bij de Brabantse gezelligheid zoals die in het Vossenkamp. Dat was een onvergetelijke mooie tijd! Toen werden met name Beatles en Stones erg populair. Vooral de minder bekende songs van deze twee trokken mijn aandacht, zoals ‘Black Bird’ en ‘Back Street Girl’. Eveneens uit die tijd dateert mijn single memory: Frank Sinatra met My Way. Pure emotie, schitterende tekst en prachtige stem! Maar ik kan ook genieten van klassieke muziek, dat is de verdienste van mijn vrouw. Denk daarbij aan opera’s van Verdi en Puccini, maar ook het werk van Maria Callas, Pavarotti en Bochelli; daarvan krijg ik de kriebels.”
Hij vervolgt: “Vanaf 2004 hebben we gezamenlijk met organisator Jos Maas en decorbouwer Toon van Kessel en veel vrijwilligers onze schouders gezet onder ‘Summernightfever’, een muziekfestival met in de loop der jaren een keur aan Nederlandse maar ook internationale artiesten. Concerten heb ik weinig bezocht, meestal te druk, rumoerig, slecht geluid en kleine poppetjes ver weg op een podium. Ik ben in 1997 wel naar Neil Diamond geweest in het Wembley Stadium in Londen en tien jaar geleden in het Olympia theater in Parijs. Over Diamond gesproken: wat ik op 21 oktober in ‘t Ridderhof heb gehoord is echt van wereldklasse! Ben Spierings met zijn liveband hebben een magnifieke avond gegeven. Het bewijst dat muzikaal Gemert-Bakel ook met tributebands er mag zijn. Ook zijn we verschillende keren naar André Rieu op het Vrijthof in Maastricht geweest. Hij weet telkens en wereldwijd de juiste snaar te raken: een vakman.”
Louis besluit: “Sinds enkele jaren heb ik op zondag als dat zo uitkomt mijn relaxmoment. Ik haal dan ‘n paar lp’s uit de kast en die gaan op de platenspeler; de mooiste popalbums maar ook klassiek! Daarbij heb ik een drumstel thuis. Ik heb een poos les gehad van Joris de Bont (Blues Brothers). Dan wil ik graag wat mee drummen. Muziek is een uitlaatklep, een troost voor velen en ontspanning.”
Volgende week de single memorie van Diana van Gemert. Reageren kan via singlememories@ziggo.nl.

Foto's:


0