Kerst- en Cultuurmarkt Bakel viert zilveren verjaardag

BAKEL – Op 14 december 1993 vond in Bakel de eerste kerstmarkt plaats. Komende zondag, 10 december, kunnen bezoekers zich alweer voor de vijfentwintigste keer verwarmen aan de sfeer, kunst en tal van activiteiten op de Bakelse Kerst- en Cultuurmarkt.

Door Siel Peijs

“We hebben een nieuwe locatie en een nieuwe organisatiestructuur”, vertelt Piet Rutten, die namens de Stichting Club Zonder Naam (CZN) bij de Bakelse Kerst- en Cultuurmarkt is betrokken. Komende zondag, 10 december, viert die markt haar vijfentwintigste verjaardag. Ondernemers, kunstenaars en tal van verenigingen reiken elkaar de hand om bezoekers een warm kerstgevoel te bezorgen. “Alle activiteiten zijn nu geconcentreerd rond de Van de Poelstraat”, legt Rutten uit. “De ondernemers zijn daar vorig jaar mee gestart. Wij haken daar bij aan.”

Van alles wah

De eerste Bakelse kerstmarkt werd op 14 december 1993 gehouden. De markt vloeide voort uit de Van alles wah-week, die elk jaar aan het begin van de zomer plaatsvond. Een zevental vrienden, verenigd in de CZN, wilde meer activiteiten in Bakel krijgen. “Tot en met 2014 organiseerden we de kerstmarkt in samenwerking met de Bakelse ondernemersvereniging”, vertelt Rutten, die later toetrad tot de stichting. “Vorig jaar hebben we als CZN een jaartje overgeslagen. De ondernemers hebben toen een markt in afgeslankte vorm gehouden.”

Samenwerking

Dit jaar is de samenwerking tussen Ondernemersvereniging Bakel (OVB) en CZN weer opgepakt. Hierbij geldt een duidelijke taakverdeling, vervolgt Rutten: “CZN zorgt voor de kunst, de hobby’s en de verenigingen die zich willen presenteren. OVB verzorgt het buitengebeuren. Zij zijn leidend.”

“Er is veel te beleven in de Van de Poelstraat”, haakt Bart van Well daar namens de ondernemers op in. “Er is een uilenshow. De Bakelse Bakelnaar wordt bekendgemaakt. Een kerstman heet iedereen welkom. Kinderen kunnen geschminkt worden. En er zijn optredens van de twirl-dansers.”

Nagellakactie

Uiteraard zijn ook de winkeliers en horeca tijdens de Kerst- en Cultuurmarkt geopend. Bijzonder is de actie van Jannine Brugman. “Ik ga nagels lakken voor Stichting Semmy”, vertelt de voetverzorgster en nagelstyliste. “Vanuit mijn vakgebied kan ik zo de kerstgedachte uitdragen. Stichting Semmy zet zich in voor kinderen met hersenstamkanker. Vorig jaar kreeg de stichting bekendheid door de nagellakactie van Tijn Kolsteren, die begin juli op 6-jarige leeftijd overleed. Die actie is gestopt, maar Stichting Semmy gaat door. Ik vraag € 5,00 voor het lakken. De opbrengst gaat rechtstreeks naar de stichting.”

Kunst

Rutten: “Het kunstaanbod is dit jaar geconcentreerd in Zaal De Zwaan. Er is onder meer fotografie, schilderkunst en glaskunst te bewonderen. Ook de schildergroep van de KBO presenteert zich daar.”

Verenigingen

In De Doelen in de Van de Poelstraat vindt een zestal verenigingen onderdak. Ook worden er hobby’s uitgebeeld, met onder andere sierraden, kaarten en kruiden. Enkele deuren verderop, in de Round-Up, presenteert Heemkundekring Bakel en Milheeze zich met historische films en een tentoonstelling van oude foto’s. Daarin speelt ook ‘De Geborde Eik’ een rol. Die boom stond naast het voormalige café van Sjoke van Thiel. Inwoners van Bakel konden er aankondigingen of vragen op prikken. De Stem Van Bakel is aanwezig met een symbolische versie van die Geborde Eik. Op die manier wil De Stem inwoners om hun mening vragen over de ontwikkeling van het centrum. Dankzij een brede samenwerking biedt de Kerst- en Cultuurmarkt dus een rijk en gevarieerd aanbod voor jong en oud, besluit Piet Rutten. En dat is precies de bedoeling: “De kerstmarkt is ooit gestart om meer activiteiten in Bakel te hebben. Die ambitie hebben we na vijfentwintig jaar nog steeds.”

De Bakelse Kerst- en Cultuurmarkt op zondag 10 december is tussen 11.00 en 16.00 gratis te bezoeken. Om 13.00 uur wordt de Bakelse Bakelnaar bekend gemaakt.

Foto: Jannine Brugman, Bart van Well, Piet Rutten en Martien Koolen.

Foto's:


0