31 december 2017

Holevoort Tripel 100% uit Bakel

BAKEL – Nieuwjaar is bij uitstek het moment om de kurken van de fles te laten knallen. Dat geldt dit jaar zeker voor Brouwerij Holevoort in Bakel. Op 1 januari heeft de eerste Bakelse tripel, volledig van eigen bodem, het levenslicht gezien.

Door Siel Peijs

Zij zijn er klaar voor, de mannen achter Brouwerij Holevoort in Bakel. Op 1 januari presenteerden Sven Somers, Maarten Manders, Jozef Sleegers en Rick Swinkels hun eerste eigenhandig gebrouwen bier, een tripel. “Met de smaak van Bakel”, vertelt Sven Somers beslist. “En dat is uniek.”
Het verhaal achter die unieke, Bakelse smaak begint in het voorjaar van 2016. De vier mannen legden een veld aan met hop, aanvankelijk bedoeld voor verkoop aan andere brouwerijen. Maar al snel werden plannen gesmeed om een gedeelte van de oogst te gebruiken voor een eigen speciaalbier. “De markt voor speciaalbier groeit de laatste jaren enorm”, vertelt Somers. “Er liggen dus kansen. Maar dan moet je je als brouwer wel kunnen onderscheiden.”
Dat onderscheid vonden de initiatiefnemers in de grondstoffen voor hun bier. Behalve hop zijn gerst en water de belangrijkste ingrediënten. Naast het hopveld werd daarom eigen gerst aangeplant. Voor het water werd een put geslagen. “Dat water is loepzuiver”, vervolgt Somers. “Vroeger zaten er in Bakel veel brouwerijen. Het zou best kunnen dat dat met de kwaliteit van het water te maken had.” Een van die voormalige brouwerijen bleek toevalligerwijs precies op de plek van het huidige hopveld te liggen, ontdekten de vrouwen van de vier brouwers in spé. Op de ‘Holevoort’, waarmee de naam van de brouwerij gevonden was.
Een bier dat volledig met producten van eigen bodem gebrouwen is op zich al uniek, legt Somers uit. Maar er zit een bijkomend voordeel aan. Somers: “Doordat we zelf onze ingrediënten verbouwen, zijn we veel zekerder van een constante smaak. Hop is bijvoorbeeld een wereldwijde handel. Het kan een enorm verschil uitmaken waar die ingekocht wordt. Wij hebben alles in eigen hand.”
Daarmee waren de mannen er nog niet, vonden ze. Ze wilden de smaak van Bakel ook letterlijk vangen. Tijdens drie achtereenvolgende proefavonden mochten kenners, bierliefhebbers en bekenden hun oordeel geven. Somers: “Dat was een succes. Op de eerste avond kwamen driehonderd man af. Stap voor stap hebben we ons bier zo verfijnd. Voor de laatste proefavond hadden we drie tripels gebrouwen die qua smaak al heel dicht bij elkaar lagen. De opmerkingen van die avond hebben we verwerkt in ons eerste officiële bier.”
Drieduizend liter van die eerste Holevoort Tripel ligt inmiddels te rijpen in de lagertanks. Klaar om uitgeschonken te worden. Somers: “Hoe mooi kan een nieuw jaar beginnen?”

Foto's:


0