Advies voor Stippelberg: ga komend weekend niet de bossen in

GEMERT-BAKEL – Ga komend weekend niet de bossen in. Dat advies geeft eigenaar Natuurmomenten voor De Stippelberg. De bomen hangen nu nog vol met losse takken. Daardoor is het gevaarlijk om in de bossen te wandelen of te fietsen. 

Natuurmonumenten probeert de komende weken de risico’s weg te nemen. Kijk daarom de komende tijd nog uit voor instabiele bomen of vallende takken. Na de storm van gisteren is het nu flink opruimen in de bossen, maar het geeft volgens Natuurmonumenten ook kansen aan de natuur voor nieuwe ontwikkelingen en voor allerlei dieren. De storm van afgelopen donderdag was niet te missen en heeft ook binnen de terreinen van Natuurmonumenten goed huisgehouden. De bomen vlogen in de bossen van Stippelberg je letterlijk om de oren. Om wegen en de eerste paden vrij te maken, gingen de boswachters van Natuurmonumenten direct aan de slag.

Kansen voor dieren
Als luciferhoutjes knapten de stammen af; hele bomen vielen met wortel en al om. De meeste bomen kwamen neer in het bos zelf, ver van wegen en paden. Hoewel het er ernstig uitziet, is Natuurmonumenten blij met het omgewaaide hout. Vele insecten en paddenstoelen, maar ook mossen en korstmossen krijgen zo nieuwe kansen. Zij leven in en op het dode hout. Tegelijkertijd ontstaat er licht en ruimte voor nieuwe bomen en struiken, waardoor de variatie in het bos toeneemt. Indirect profiteren vogels en zoogdieren zo ook van de storm, omdat er meer voedsel en dekking beschikbaar komt. Over een paar jaar zie je nauwelijks nog iets van de storm.

Uiteraard haalt Natuurmonumenten de omgewaaide bomen en afgebroken takken op de wegen, wandelroutes, ruiterpaden en MTB-paden weg, zodat iedereen weer kan genieten van de mooie natuur en zelf kan zien wat de natuur doet met het dode hout. Beschadigde rasters zijn meteen na de storm al hersteld, zodat de grote grazers niet kunnen ontsnappen. (Foto: Bart van der Aa).

Foto's:


a