De experimentele fase voorbij

De grote massa had het niet eens in de gaten, maar Hyundai voerde afgelopen jaren als eerste in Europa een waterstofauto. Die rijdende proeftuin, de ix35 FCEV, vindt nu zijn opvolger in de Nexo.

Hyundai’s ambities liegen er niet om: in 2020 veertien ecovriendelijke modellen aanbieden en een jaar later ’s werelds groenste automerk vormen. Binnen het rijtje innovaties springt de brandstofceltechnologie, toegepast in de Nexo, het meest in het oog. Je tankt waterstof, dat wordt omgezet in elektrische energie voor de aandrijving. Met een actieradius van liefst 800 kilometer en een groeiend aantal tankstations in Nederland kom je straks niet voor onaangename verrassingen te staan. De uitstoot bevat slechts waterdamp en de Hyundai Nexo filtert ook nog eens fijnstof dat in de lucht hangt, bovendien kan de auto op termijn huishoudelijke apparaten van energie voorzien en zuiver water leveren om planten te laten groeien. Ten opzichte van de min of meer experimentele ix35 FCEV is de nieuweling twintig procent lichter, tien procent efficiënter en dertig procent krachtiger, met 183 pk aan motorvermogen. Hij komt beschikbaar met systemen als actieve rijstrookbewaking, snelwegassistentie, dodehoeksignalering en parkeren op afstand, in aanloop naar een totale autonomie op Level 4, waarbij de bestuurder alleen nog onder zeer slechte weersomstandigheden zelf in actie hoeft te komen. Binnen in de 4,67 meter lange, 1,86 meter brede en 1,63 meter hoge Nexo vinden we een Intelligent Personal Cockpit, voorzien van sensoren die op handgebaren en stemcommando’s reageren. Dat laatste gaat heel ver: het systeem herkent zelfs twee afzonderlijke opdrachten in één zin en stelt de gebruiker in staat om bijvoorbeeld thuis het licht aan te doen of muziek naar zijn stereotoren te laten streamen. De functie Wellness Care houdt de hartslag en het stressniveau van de chauffeur in de gaten en neemt eventueel maatregelen, zoals het laten afspelen van rustgevende muziek of het waarschuwen van een arts. Verre toekomstmuziek, dit alles? Nou, nee. In augustus komt de Hyundai Nexo op de markt.

Foto's:


0