29 januari 2018

Paters willen kasteel Gemert verkopen aan Gemertse projectontwikkelaar

GEMERT – Projectontwikkelaar BL Huisvesting uit Gemert mag Kasteel Gemert een nieuwe toekomst geven. Het provinciaal bestuur van de Congregatie van de Heilige Geest heeft onder voorbehoud gekozen voor het herbestemmingsplan van  BL Huisvesting. Dit is het resultaat van de uitvraag die de Congregatie na een uitgebreide ontwikkel- en consultatiefase afgelopen najaar is gestart.

 

Meerdere partijen hebben deelgenomen aan het verkoopproces. De Congregatie heeft nu onder voorbehoud gekozen voor de plannen en ambities van BL Huisvesting uit Gemert. Hun ideeën sluiten volgens de paters het beste aan op de mogelijkheden en kaders voor een duurzame herbestemming, die beschreven staan in het ontwikkelperspectief. Dit perspectief is in 2017 in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Gemert-Bakel opgesteld.

Presentatie

Op maandag 5 februari aanstaande worden belanghebbende partijen uitgenodigd voor een blik op de toekomst van Kasteel Gemert. Tijdens deze avond presenteert de Congregatie in samenwerking met BL Huisvesting de ambities voor de toekomst van het Kasteel van Gemert aan het college van B&W, de gemeenteraad, de provincie, de Heemkundekring, omwonenden en overige daarvoor uitgenodigde belanghebbenden. Ook de pers wordt hierover geïnformeerd en op de site www.kasteelvangemert.nl worden de ambities gepubliceerd, zodat alle inwoners hiervan kennis kunnen nemen. Theo Naus, financieel-economisch adviseur van de Congregatie, legt in een persbericht uit: “We hebben ervoor gekozen om nu de naam al bekend te maken, omdat we merken dat het leeft in Gemert”. We verwachten volgende week het verkoopproces af te ronden. We zijn ervan overtuigd dat we een passende nieuwe eigenaar hebben gevonden, die met respect voor de geschiedenis en haar bewoners een nieuw hoofdstuk gaat toevoegen aan de historie van het kasteel.

Kasteel in verkoop

Kasteel van Gemert is een iconisch erfgoedcomplex, gelegen op een markante plek in het centrum van Gemert. Bijna honderd jaar hebben de paters en broeders van de Congregatie van de Heilige Geest gewoond in het kasteel. Sinds 1928 zijn ze eigenaar van het complex dat in de 15e eeuw is gebouwd. Vanaf 2010 staat het kasteel leeg, omdat de overgebleven paters en broeders verhuisd zijn naar een moderne woon-zorglocatie in Gennep.

De wens van de Congregatie is om het kasteel goed achter te laten. Daarom heeft de Congregatie in 2011 en 2012 nog een ingrijpende renovatie laten uitvoeren en de samenwerking gezocht met de provincie en de gemeente Gemert-Bakel om een duurzame herbestemming mogelijk te maken. De paters willen alleen het kerkhof in het kasteelpark in bezit houden.

Foto's:


0