05 februari 2018

Plan Kasteel Gemert: theater, hotel en wonen

GEMERT –  Een kasteel voor en door Gemert met internationale allure. Dat zeggen de plannenmakers te beogen met de herbestemming van het historische complex. In de oude ridderveste zijn een theater, een hotel, een restaurant, een museum, een bierbrouwerij, een escaperoom, vergaderruimten, appartementen en studio’s en een trouwlocatie voorzien.

Binnen en buiten de grachten komen woningen en appartementen. De ommuurde tuin krijgt een groenbestemming en de kasteeltuin moet weer een openbaar wandelgebied worden. Kapel en refter verdwijnen en er komt een ondergrondse parkeergarage.

Door Marcel Bosmans

Projectontwikkelaar BL Huisvesting en exploitant The Attention Group hebben maandag hun plan voor herbestemming van het kasteel van Gemert gepresenteerd. De vorige en nieuwe eigenaar van het kasteel, BL Huisvesting en de Congregatie van de Heilige Geest hebben op deze 5 februari ook het koopcontract ondertekend.

Restaurant

Architect Egbert Hoogenberk (Harmonische Architectuur) heeft in opdracht van de projectontwikkelaar een herbestemmingsontwerp gemaakt. Hoogenberk laat het poortgebouw intact. De historische entree moet plek gaan bieden aan een nieuw toprestaurant (minimaal van Bib Gourmand niveau) van een veelbelovende regionale chef.

Expats

Haaks op de bestaande bebouwing komt aan beide zijden gekoppelde of vrijstaande historische nieuwbouw met trapgevels. In deze vleugels worden long-stay-studio’s voor hoogopgeleide buitenlandse werknemers van internationale concerns uit de Brainportregio, ingericht. Daar kunnen expats die nieuw zijn in de regio maximaal drie maanden verblijven tot ze definitieve woonruimte hebben gevonden.

Theater

Projectontwikkelaar en exploitant willen met de gemeente Gemert-Bakel in gesprek om de huidige theaterzaal van De Eendracht te verplaatsen naar het kasteel. De bestaande aula/podiumzaal van het kasteel zou dan omgebouwd worden tot een theaterzaal met meer dan 300 zitplaatsen en hoogwaardige technische faciliteiten en servicevoorzieningen. De ruimte zou ook voor zakelijke doeleinden en particuliere evenementen zoals trouwfeesten gebruikt kunnen worden. In dezelfde (voor)burcht zou ook een ruime ingerichte receptie ingericht moeten worden.

Hotel

Overnachten op het kasteel wordt mogelijk in een middelgrote, hotelvoorziening, met online-incheckmogelijkheid en video-conciërge (‘vier-sterren-beleving-tegen-drie-sterren-prijs’) in de burcht. Ook komen er appartementen in dit kasteeldeel.  De lange zijde aan het Ridderplein wordt daarvoor uitgebouwd in de richting van de wintertuin en aanmerkelijk verbreed.

Bier en bruid

In de donjon, het oudste deel van het kasteel, staat een virtual reality escaperoom gepland, met de kasteelhistorie als centrale thema. Ook zou er in samenwerking met de heemkundekring een museum ingericht kunnen worden. Een andere functie die voor de donjon op het wensenlijstje staat is een bierbrouwerij. De bovenste verdieping is gereserveerd voor een bruidssuite.

Wintertuin

Op de plek van de kapel –die stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw- dient een glazen wintertuin te verrijzen. Deze krijgt een koffie- en wijnbar en kan onder andere als trouwlocatie dienen. De wintertuin heeft twee verdiepingen en een vlonderterras aan de grachtzijde. Elementen van de kapels, zoals de glas-in-loodramen krijgen een plek in de wintertuin.

Overbrugging

Net als de kapel zou ook de naoorlogse refter afgebroken worden. Dat maakt de weg vrij voor een directe verbinding met het Ridderplein via een brede overbrugging en de ingang van de parkeergarage.

Parkeergarage

Door optimaal gebruik te maken van de aanwezige hoogteverschillen kan onder de binnenkoer een parkeergarage worden aangelegd. Die is toegankelijk vanaf het Ridderplein en moet plaats gaan bieden aan 35 auto’s.

 

Kasteeltuin

De kasteeltuin krijgt in de visie weer de bestemming van openbaar toegankelijk wandelgebied. In samenspraak met de gemeente wil BL Huisvesting de tuin in het voorjaar weer openstellen voor het publiek. Aan rondleidingen van de VVV door kasteel en tuin wordt opnieuw ruimte geboden. Het botenhuis en het prieeltje worden in oude luister hersteld. Daaromheen kunnen concerten en kleinschalige evenementen plaatsvinden.  Met een bootje door de grachten varen wordt eveneens mogelijk.

Eventcomplex

Op het voormalige voetbalveld staat een event- en tentoonstellingscomplex ingetekend met op de bovenverdieping kantoren of woningen. In de warmere maanden kan deze Oranjerie gebruikt worden voor besloten presentaties van bedrijven uit de brainportregio en in de winter voor exposities van kunstenaars uit de regio.

Woningbouw

Op het weiland tussen Hopveld en Witte Brug wil BL Huisvesting levensloopbestendige woningen realiseren in een architectuurstijl die aansluit bij de historische omgeving. Het voorste deel van de huidige VELT-tuinen zouden dan verkassen naar de ommuurde tuin. Op het driehoekige perceel tussen De Haag en West-Om zijn verdeeld over zes blokken in boerderij- en notariswoningstijl  zes gezinswoningen gepland

Kruidentuin

De ommuurde tuin wordt niet bebouwd, maar als kruiden- en groentetuin ingericht Belangengroeperingen tekenden in het verleden protest aan tegen plannen om een wooncomplex in de tuin te laten verrijzen.

 

Tijdplan

De nieuwe eigenaar wil het definitieve plan nog dit jaar aan de gemeenteraad voorleggen. Komend najaar worden de procedure voor de wijziging van het bestemmingsplan en voor de omgevingsvergunning opgestart.  Als de raad ermee akkoord gaat kan er naar verwachting in 2019 met de herbestemming gestart worden. Vanaf 2020 zouden de deellocaties dan gefaseerd in gebruik kunnen worden genomen. In 2022 zou de herbestemming afgerond moeten zijn. Om de overdracht te vieren staan er in de zomer van 2018 diverse activiteiten op het programma.

Samenwerking

Team Kasteel van Gemert zegt belanghebbende partijen, zoals de heemkundekring, Stichting Schoorswinkel, (andere) omwonenden, ondernemers, politiek en inwoners bij het herbestemmingstraject te willen betrekken.

Meer reacties in het Gemerts Nieuwsblad midweek van 6 februari aanstaande.

 

 

 

 

Foto's:


KKKKKK