Een pijnlijke omhelzing

GEMERT – Jamal Ouariachi (1978) groeide alledaags op in een oer-Hollands multiculti-gezin, werd van school getrapt in de vijfde. Hij studeerde psychologie en werkte als online-therapeut tot hij definitief koos voor een schrijvend bestaan.

Wie Ouariach’s columns leest in VN wordt links en rechts om de oren geslagen met diens harde taal over literatuur (Soms zou je alleen al om de naamgeving in Nederlandse romans je polsen doorsnijden.), diens afgrijzen voor onechtheid in de politiek (Sylvana Simons die dan een kieslijst presenteert samengesteld uit halve garen en extremisten) of zijn wanhoop rond de kwaliteit van de media (De dag dat ik me laat verleiden tot het geven van een TEDx Talk mogen jullie me afknallen, oké?). Toch is Jamal Ouariachi een zachte man, wiens uithalen juist voorkomen uit de betrokkenheid met en de geestdrift voor zijn onderwerp. Met zijn aandacht voor de details (zoals een therapeut) weet hij de vinger scherp op de zere plek te leggen. Maar hij houdt van zijn mensen.
Als psycholoog en als schrijver heeft hij interesse in hoe het menselijk bewustzijn werkt in relatie tot zijn omgeving. Hij wil de psyche van zijn personages helemaal uitvogelen.
Jamal Ouariachi debuteerde met de roman De vernietiging van Prosper Morèl (2010) over een psychotherapeut die tegen wil en dank betrokken raakt bij de bouw van een wolkenkrabber. Het is een hilarisch-trieste roman over scheppen en slopen, over de erosie van vriendschap, en over geestdrift versus gezapigheid.
Zijn tweede roman Vertedering (2013), kreeg juichende recensies en werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. Een kantoorbediende, wiens dromen een voor een uit elkaar zijn geknald, bezwijkt weer voor de liefde. Maar dat is niet zonder risico. (‘Ouariachi is angry en young. Hij schrijft gevaarlijk.’ — Peter Buwalda).
Zijn roman Een honger (2015) gaat over de wereld van de ontwikkelingshulp. Studente Aurélie Lindeboom krijgt de schrik van haar leven als ze hoort, dat haar geliefde een van zijn Ethiopische adoptiekinderen zou hebben misbruikt.
Het boek is bekroond met de European Union Prize for Literature 2017. De jury noemt de roman “the most courageous one in Dutch literature in decades”. Het boek won ook de BNG Literatuurprijs en werd geprezen als de moderne Max Havelaar.
In de verhalenbundel Herinneringen in aluminiumfolie (2017) breekt Ouariachi telkens nieuwe werelden open. Duistere onderwerelden blijken dat vaak te zijn, maar altijd beschreven in een taal die licht en sierlijk is. Voor het eerst vinden we hier een enkele verwijzing naar z’n Marokkaanse afkomst.

Het Literair Café begint op donderdag 22 februari om 20.00 uur in De Eendracht, Sint Annastraat 60 in Gemert. Iedereen is van harte welkom! Kaartjes voor deze literaire avond zijn online verkrijgbaar via de website van De Eendracht (http://www.bibliotheeklagebeemden.nl/actueel/literair-cafe.html) In de voorverkoop kosten losse kaartjes € 9.00. Op de avond zelf zijn de kaartjes, indien voorradig, voor € 10.00 te koop aan de kassa van De Eendracht. Foto: Jamal Ouariachi (Foto: Arnout Hulskamp RV).

Foto's:


0