Eline 2.0: verkeersongeval veranderde leven Eline Kanters

ERP – Eline 2.0 heet het boek dat Eline Kanters (18), samen met haar moeder Hedwig, schreef over haar leven ná een ernstig verkeersongeval. Het afgelopen jaar stak de Erpse al haar energie in verder herstel, maar ook in het ‘opnieuw uitvinden’ van wie zij is: “Ik ben een ander meisje nu. Vandaar ook Eline 2.0”

Door Ine van Gerwe

Papa werkt hier. Dat zei Eline Kanters, toen zij op 10 januari 2017 na een ernstig verkeersongeval in Ziekenhuis Bernhoven belandde. Maar daar weet het meisje zelf niets meer van. Even eerder was ze op de fiets onderweg naar Veghel. Bij de afslag naar de Bolst ging het mis en werd ze aangereden door een automobilist. Haar moeder Hedwig vertelt: “Ik werd gebeld en was al meteen bij haar. Ik was opgelucht dat Eline bij kennis was en zelfs rechtop kon zitten. Helaas wees de MRI-scan uit dat ze een schedelbasisfractuur met hersenkneuzing had.” Vanaf dat moment stond het leven in huize Kanters in het teken van doktersafspraken en revalidatie. En zorgen natuurlijk. Hoe komt Eline hier uit?

Opstandig

Op het moment van het ongeval volgde Eline de opleiding marketing en communicatie met de hoop verder te gaan in de journalistiek. Dus toen haar psycholoog suggereerde dat ze het misschien beter zou verwerken als ze alles op zou schrijven, vond ze dat een goed idee. “Ik vind schrijven sowieso leuk. Alleen: ik had geen idee waar ik moest beginnen. Ik kon me niks herinneren van het ongeval.” Hedwig besloot haar dochter op gang te helpen door het begin voor haar op te schrijven. Dit ontwikkelde zich gaandeweg verder in een ‘tweegesprek’ tussen moeder en dochter. Hedwig: “Ik was net zo goed zoekende. Eline was vaak opstandig. Voor mij lastig om aan te voelen of dat dan was vanwege haar hersenletsel, of was ze dan gewoon even een lastige puber. Zeg het maar.”

Positieve boost

Omstreeks de zomervakantie viel het kwartje bij de twee dat er wellicht iets moois aan het ontstaan was, waar ook anderen iets van op konden steken. “Dan dachten wij vooral aan lotgenoten, zeg maar. Wij waren best op zoek naar antwoorden, maar konden die dan nooit vinden.” “Om een voorbeeld te noemen,” vertelt Eline, “Iemand die ouder is en de draad weer op wil pakken, begint heel geleidelijk weer met een uurtje in de week. Maar ik zit nog midden in mijn ontwikkeling. Voor mij werkt dat zo niet.” Hedwig – op haar beurt – vindt het moeilijk te accepteren, dat juist díe levensfase van haar dochter in één klap voorbij is: “Dat onbezorgde krijgt ze nooit meer terug.”
Het afronden van het boek – precies één jaar na het ongeval – bracht een positieve boost. Eline: “Ik hou daarvoor ook de Facebook-pagina Eline 2.0 bij. Maar dat moet ik wel mondjesmaat doen. Ook leuke dingen zijn helaas heel vermoeiend.” Gevraagd naar de toekomst, valt het even stil: “Ik weet het serieus niet. Ik durf niet zo goed vooruit te kijken.” Hedwig valt haar dochter bij: “We denken er natuurlijk wel over na, maar wij zijn ermee gestopt om ergens een datum aan te hangen. Want als die niet gehaald wordt, dan voelt dat weer als falen. Dat is heel frustrerend. We kijken wel. We leven heel erg bij de dag nu.”

Het boek Eline 2.0 kost € 10,- en is te bestellen via facebook (Eline 2.0) of via e-mail eline2.0@outlook.com of bij Supermarkt jan Linders in Erp. Een deel van de opbrengst is voor Stichting Cliniclowns.

Foto: Eline 2.0

Foto's:


E