Maarten van Heel: ‘Ik heb dubbele pech gehad’

BAKEL – Door psychische en fysieke tegenslag kwam Maarten van Heel in een neerwaartse spiraal terecht. Het televisieprogramma Uitstel Van Executie bood uitkomst. De Bakelnaar kan met zijn gezin in zijn huis blijven wonen, dat bovendien wordt aangepast.

Door Siel Peijs

Maarten van Heel wijst naar achteren. “Ik ben hier heel dankbaar voor”, zegt hij licht geëmotioneerd. Achter het huis van de Bakelnaar, waar hij met zijn vrouw Mirjam en zoontje Bjorn woont, zijn bouwvakkers sinds maandag druk aan het werk om een aangepaste bad- en slaapkamer te realiseren. Die verbouwing kwam tot stand dankzij het televisieprogramma Uitstel Van Executie. Sinds de uitzending van dinsdag, waarin Van Heel met zijn gezin centraal stond, staat de telefoon roodgloeiend, vertelt hij: “We krijgen heel veel reacties. Mensen zijn onder de indruk van ons verhaal.”
Dat verhaal ís ook indrukwekkend. Van Heel heeft al sinds zijn kinderjaren last van epilepsie. Later kwam daar hoge bloeddruk bij. Maar de problemen begonnen pas echt in 2012. Van Heel: “Ik ben vroeger op school en later op mijn werk veel gepest. Op een gegeven moment was de emmer vol, denk ik. Tijdens een vakantie kreeg ik last van een psychose.”

Dat was het begin van een zware periode. Een van de dieptepunten was een miraculeus ongeluk op weg naar zijn werk, vervolgt hij: “Ik kreeg een black-out en reed mijn auto total-loss. Precies tussen twee bomen.”

Het herstel nam, met vallen en opstaan, uiteindelijk vier jaar in beslag. Maar juist op het moment dat Van Heel klaar dacht te zijn om aan een volledig nieuwe baan te beginnen, volgde een volgende klap. “Ik ging door mijn rug en werd met spoed opgenomen. In het ziekenhuis bleek dat ik een dwarslaesie had.”
Dat niet alleen. De dwarslaesie was het gevolg van de ziekte van Kahler, een vorm van beenmergkanker. “Ik heb dubbele pech gehad”, vertelt Van Heel. “We dachten dat het beter ging. Maar het ging precies de andere kant op.”

Inmiddels is Van Heel aan zijn ziekte behandeld. De ziekte is stabiel, maar kan elk moment terugkeren. Van Heel toont zich echter positief: “In de tijd dat ik psychoses had kwam er twee keer per week een psychiatrisch verpleegkundige op bezoek. Die heeft me geleerd om naar het positieve te kijken. Dat ik ook in een rolstoel mijn zoontje kan coachen bij het voetballen, bijvoorbeeld. Dat heeft me ontzettend geholpen.”

Gevolg van zijn ziekte is wel dat hij niet in staat is te werken. Daardoor kwam het gezin Van Heel financieel in de problemen. Een zwager gaf het Bakelse gezin op voor het programma Uitstel Van Executie. Van Heel: “De volgende dag hingen ze al aan de lijn. Ze wilden ons wel helpen.”
Het televisieprogramma regelde dat de Van Heels hun hypotheek boetevrij konden oversluiten, waardoor de woonlasten inmiddels betaalbaar zijn. Daarnaast wordt het huis aangepast aan de behoeftes van de gedeeltelijk verlamde Van Heel. Middels een bijdrage uit de WMO maakte de gemeente Gemert-Bakel de aanbouw van een bad- en een slaapkamer op woonkamerniveau mogelijk. Sponsoren van het programma schonken de benodigde materialen. De verbouwing moet over zes weken gereed zijn. Maarten van Heel kijkt uit naar dat moment: “Ik heb me de afgelopen twee jaar zo moeten wassen. Douchen zal een verademing zijn. Maar het grootste geschenk is dat we weer rust hebben. Dat hebben Mirjam en Bjorn onderhand ook wel verdiend.”

Foto: Maarten en Mirjam van Heel.

Foto's:


M