10 februari 2018

Milheeze investeert gezamenlijk in zonne-energie

MILHEEZE – Vanaf komende zomer profiteren 43 huishoudens in Milheeze gezamenlijk van de opbrengst van 450 zonnepanelen die op het dak van Van Kessel Olie worden geplaatst. Woensdagavond ondertekenden de deelnemers een intentieovereenkomst voor de oprichting van een energie-coöperatie.

Door Siel Peijs

“Zonder dit initiatief had ik geen zonnepanelen overwogen”, vertelt Anton-Pieter Verheggen. “Ik heb zeven jaar geleden een nieuw huis gebouwd. En de voorkant ligt precies op het zuiden. Zonnepanelen zouden geen verfraaiing zijn geweest. Maar ik ben wel overtuigd van het nut van zonne-energie. Dit is dus een perfecte oplossing.”

Anton-Pieter Verheggen is één van de 43 inwoners van Milheeze die woensdagavond bijeen waren voor de oprichting van ‘Coöperatie Zonnedak Van Kessel Olie Milheeze U.A.’. Samen worden zij eigenaar van 450 zonnepanelen die op het dak van de gelijknamige brandstofleverancier komen. Daartoe worden 696 ‘zonnedelen’ uitgegeven, ieder goed voor een minimaal gegarandeerde opbrengst van 250 KWh per jaar.
“Die zonnedelen waren binnen één avond vergeven”, vertelt Stef van den Bosch van Dorpsoverleg Milheeze. “We hadden zelfs te veel aanmeldingen. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op panelen die krachtiger zijn, zodat we iedereen tevreden konden stellen.”

“Het was een hele klus”, vult Wim Verheggen, de voorzitter van het dorpsoverleg, aan. “Want we moesten de zonnedelen natuurlijk rechtvaardig verdelen. Gelukkig is dat gelukt. We zijn blij dat we straks rond juni de volgende stap kunnen zetten. Zodat iedereen kan profiteren op het moment dat de zon echt gaat schijnen.”

Dorpsoverleg Milheeze was de motor achter de oprichting van de milieuvriendelijke energie-coöperatie, legt van den Bosch uit: “We zijn in augustus gestart met de voorbereidingen. Gelukkig reageerde Johan van Kessel (eigenaar van Van Kessel Olie, red.) direct heel enthousiast. Van daaruit konden we verder gaan.”

“Het is mooi dat we mensen milieubewust en blij kunnen maken”, vindt Wim Verheggen. “Als je ziet dat acht procent van de huishoudens in Milheeze hier in gezamenlijkheid aan meedoet, dan heb je als dorpsoverleg iets neergezet waar je gerust trots op mag zijn.”

Milheezenaar Henrie Pulles is er in elk geval blij mee: “Het mooie hiervan is dat mijn eigen dak vrij blijft. Ik had al offertes voor zonnepanelen aangevraagd toen dit initiatief voorbij kwam. Risico’s zijn er altijd natuurlijk, maar ik doe graag mee. Het is binnen het dorp, het is een gezamenlijk project. En het heeft een terugverdientijd van zo’n zeven jaar. Plus natuurlijk dat je een bijdrage levert aan de duurzaamheid. Bovendien, als ik straks meer energie nodig heb, bijvoorbeeld omdat ik elektrisch ga rijden, dan heb ik altijd nog ruimte op mijn eigen dak om panelen bij te plaatsen.”

Foto: Wim Verheggen (l) en Stef van den Bosch.

Foto's:


0