11 februari 2018

Single Memories: Ed van Dalen

GEMERT – Zijn wieg stond in de sixties in Brunssum, hij is daar opgegroeid en sinds 2005 Gemertenaar. Hij woont samen met Merijan en haar dochter Rachel, werkt bij Franke in Helmond als operator. Hij heeft als geboren Limburger geen uitleg nodig over carnaval en heeft als Vorst bij de Vuurvreters in 2014 de vuurdoop al ondergaan. Nu is Ed van Dalen klaar om dit weekend de Drumknaawers leiding te geven als Prins Carnaval. En dit is zijn muziekbeleving!

Door Bernard Janssen

Ed vertelt: “Ik denk dat muziek een levensbehoefte is van iedereen. Niemand kan zonder. Dat begon ook bij mij al in mijn jeugdjaren. Het sluipt ongemerkt binnen bij je dagelijkse bezigheden, vroeger op de lagere school, later krijgt dat beter gestalte in je tienertijd als je muziek beter leert kennen en waarderen. Met de toen populaire cassetterecorders werd muziek opgenomen van de radio, de singletjes kon je niet betalen van je zakgeld. Dat opnemen was vooral aan het eind van het jaar, wanneer de top 100 gedraaid werd. Je had zo alle mooie platen in één keer, al was het wel jammer dat er vaak doorheen werd gekletst. Op latere leeftijd ben ik twee keer naar Pinkpop geweest, en vorig jaar naar Racoon, wat zeker een vervolg krijgt. Racoon is ontzettend goed! Indrukwekkend was ook ‘Symfonica in Rosso’ van Marco Borsato in de Ziggodome. Ik draai regelmatig een mooie verzamel-cd, dat blijft leuk om naar te luisteren De lp’s die ik had heb ik allemaal weggegeven, en daar heb ik nu toch wel spijt van! Daar zaten echt schitterende albums bij zoals Nazareth, Queen, Pink Floyd, Supertramp, Doe Maar en Ultravox. Ik ben een passieve muziekliefhebber, wel heb ik een keer gefigureerd bij de musical ‘De Jantjes’ in Helmond. Het maken van muziek laat ik dus aan anderen. Zo vond ik de tweede plek op het Eurovisie Songfestival in 2014 van Ilse De Lange en Waylon erg ondergewaardeerd. Deze Common Linnets verdienden de hoofdprijs met ‘Calm After The Storm’; het blijft een fantastisch mooi nummer! Gelukkig krijgt Waylon dit jaar een herkansing in Portugal. Over mooie nummers gesproken: het is lastig om één favoriet te noemen, maar mijn single memorie is Bette Midler met ‘The Rose’, al zal ik dat de komende vier dagen niet horen! Ik kan ook van carnavalsmuziek genieten, dat gaat zeker gebeuren. Belangrijk is om de juiste sfeer te creëren, en daarbij is muziek onmisbaar! Enkele jaren geleden heb ik als Vorst bij de Vuurvreters kennis kunnen maken met de Brabantse gezelligheid. Met name de eensgezindheid is groot met carnaval hier in Gemert, mede dankzij de muziek van onder andere dweilorkesten, bandjes en dj’s die overal aanwezig zijn. Ook spelen de optochten en de boerenbruiloften een grote rol waar veel belangstelling voor is. Ik was aangenaam verrast dat afgelopen zomer de voorzitter van de Drumknaawers, Leo van Lieshout, mij vroeg voor Prins Carnaval. Dat heb ik gelijk aanvaard! Die uitdaging staat op het punt van beginnen, ik heb er zin in! Met mooie carnavalsmuziek wordt dit een mooi feest, tot ziens allemaal, alaaf!”
Volgende week volgt de single memory van Theo Janssen. Reageren kan via singlememories@ziggo.nl. (Foto:Kuppens Fotografie).

Foto's:


E