Was weer mooi

Daar gaan we weer. Met hier en daar nog een verdwaald glittertje in mijn sjaal stap ik in de trein richting Utrecht. Op Den Bosch Centraal zie ik nog wat lotgenoten, maar hoe dichter ik bij bestemming kom, hoe minder post-carnavalsgezichten ik zie. Herkenbaar aan de uitgebluste blik en rondvliegende veertjes. Het is zo jammer dat het aan veel mensen aan de “verkeerde” kant van de rivieren gewoon niet uit te leggen valt hoe het precies werkt; dat hele carnaval.

Mijn carnavalsfeestje begint al met het halen van de kaartjes voor de pronkzitting. Wat al een hele beleving op zich is. Het complete dorp is uitgestorven, de kroeg is barstensvol en iedereen is even fanatiek bezig met een lootje (of meer) in de hand… Het lijkt wel carnaval. Eenmaal op de avond zelf zingt heel Erp hartstochtelijk over ‘het skönste dûrpske van het land’ terwijl de Prins als een soort eindbaas springend door de juichende menigte zich een weg naar voren baant. Best bijzonder als buitenstaander, kan ik me zo voorstellen.

Dan het kronenbal en de dagen erna in Gemert, hartstikke druk en om half negen al doorweekt van het bier/zweet/de vliegende-visoutfit van de persoon naast je. Leg maar eens uit aan iemand die nooit carnaval gevierd heeft dat een volwassen man verkleed als Gargamel (leuk!) of smurf (oei!) de kroeg binnenstapt zonder dat er ook maar iemand op- of omkijkt. Dat het eigenlijk een reünie is van clowns, draken en oude kennissen, op foute muziek.

Leg maar eens aan een carnavalsleek uit dat je tijdens de optocht met liefde in de natte sneeuw gaat staan om te kijken naar flauwe woordgrappen en dat je met natte slierten serpetines om je hoofd nog steeds met een blije bakkes dansjes doet. Of dat je de drie dagen ziek-zijn achteraf graag voor lief neemt, omdat de griepgolf met carnaval nu eenmaal welig tiert.

Het is iets dat niet uit te leggen valt, maar waar je bij moet zijn: en ik ben blij dat ik er weer bij mocht zijn dit jaar. Wanneer ik dan eindelijk in Utrecht uit de laatste bus stap en een klasgenoot vraagt hoe het was, kan ik dus alleen maar antwoorden met “ja, was weer mooi”.

Saartje

Foto's:


0
 1. Tonia v.d Nouwland zegt:

  Halo Saartje. Wij komen de laatste 5 jaar uit Haarlem over naar Handel in een huis van fam Versantvoort. Wij genieten al jaren.
  37 jaar geleden vierden wij carnaval op camping de Rooye Asch in Handel.
  Nu vieren wij met kinderen kleinkinderen en achterkleinkind CARNAVAL.
  Het was geweldig. Als carnaval in je bloed zit kom je er nooit van af.
  Je ziet het is zelfs erfelijk.
  Op naar het volgend jaar. Ons thema reeds bekend. “ijsberen” wij worden altijd byzonder hartelijk met zijn allen ontvangen bij “Het Hofke”
  Alaaf Alaaf. Groetjes van ons uit Haarlem.NH.