Bas van de Laar: ‘Ik krijg het kasteel van Gemert in bruikleen’

GEMERT – Bas van de Laar is met zijn bedrijf BL Huisvesting de nieuwe eigenaar van het kasteel in Gemert. Zelf heeft hij het liever over ‘pandbewaarder’. “Ik wil op de eerste plaats dat het kasteel voor Gemert behouden blijft.”

Door Siel Peijs

“Toen mijn dochter nog klein was ging ik vaak met ze in de kasteeltuin wandelen”, vertelt Bas van de Laar. “Ik heb het altijd zonde gevonden dat dat niet meer mogelijk was.” Daar hoopt Van de Laar binnenkort verandering in te brengen. In juni passeert de koopakte de notaris. Vanaf dat moment is de Gemertse ondernemer met zijn bedrijf BL Huisvesting officieel eigenaar van het kasteel in Gemert. “Pandbewaarder”, noemt hij het zelf. “Voor mij voelt het meer alsof ik het kasteel in bruikleen krijg. Ik hoop de kasteelpoort zo snel mogelijk weer open te kunnen zetten. Zodat iedereen er van kan genieten.”

Bloemen

Bas van de Laar startte BL Huisvesting in 2006. Hij was net afgestudeerd aan de HEAO op het onderwerp ‘consument gericht ontwikkelen’. Het eindcijfer, een 10, gaf vertrouwen. “Mijn ouders hadden een tuindersbedrijf aan de Groeskuilenstraat” vertelt hij. “Mijn vader vroeg of ik het bedrijf wilde overnemen. Dat wilde ik wel. Alleen niet de bloemen. Wel de grond eronder.” De Rooije Hoeven werd het eerste woningbouwproject dat Van de Laar ontwikkelde. Volgens een concept dat hij daarna op tal van andere plaatsen toepaste, legt hij uit: “Wij bouwen in de basis een kwalitatief goede woning. Maar de consument kan die zelf op maat samenstellen. Dat is onze filosofie. Wij ontwikkelen voor de eindgebruiker.”Die filosofie bleek succesvol, vervolgt hij: “Ik ben begonnen in de crisistijd. Desondanks hebben we al onze projecten helemaal opgeleverd.”

Betekenen

Inmiddels is BL Huisvesting betrokken bij projecten in heel Zuid-Nederland. Van de Laar ontwikkelde zich daarbij van projectontwikkelaar naar gebiedsontwikkelaar, vertelt hij: “Op dit moment werken we aan een project in het centrum van Berlicum. Daar komen wonen, een supermarkt, winkels en maatschappelijke voorzieningen samen. Bij zulke projecten kun je echt iets betekenen voor een dorp of stad. Iets wat ook voor bijvoorbeeld het Nazareth-complex geldt.”

Kasteel

En zo kwam ook het Gemertse kasteel op zijn pad. Opmerkelijk genoeg had Van de Laar’s vader, die vorig jaar overleed, die mogelijkheid eerder gezien dan zijn ondernemende zoon zelf. Van de Laar: “Ons pap heeft tegen ons mam wel eens gezegd: ‘Dit zou iets voor onze Bas zijn’. Ik had daar zelf tot vorig jaar niet zo over nagedacht. De verkoop van het kasteel liep al toen ik mijn bedrijf begon. Maar ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en voel me een betrokken inwoner van Gemert. Het leek me verschrikkelijk als een investeerder van buitenaf er met ‘ons’ kasteel vandoor zou gaan. Toen heb ik mijn tanden erin gezet.”

 

Aanjager

Dat leverde een voorstel op met plannen de veelomvattend zijn. Een voorstel ook waar de Paters van de Heilige Geest, de huidige eigenaren van Kasteel Gemert, mee in konden stemmen. De reacties van publiek en betrokkenen liepen (en lopen) uiteen, van ‘ambitieus’ en ‘een verrijking voor Gemert’ tot kritische geluiden en zorgen over het behoud van de cultuur-historische waarde. Van de Laar: “Dat snap ik. Daaraan merk je dat het kasteel enorm leeft in Gemert. En natuurlijk besef ik ook dat je het nooit voor iedereen goed kunt doen. Tegelijkertijd denk ik dat het kasteel een enorme aanjager kan zijn. Niet alleen voor het centrum van Gemert, maar voor de hele gemeente.”

Behoud

Hoe dan ook, voordat de poorten van het kasteel definitief open gaan voor publiek en bezoekers moet er nog heel wat water door de slotgracht, beseft ook Van de Laar: “Het echte werk begint nu pas. Maar dat is ook een mooi proces; het verbinden van alle belangen met elkaar. Vanaf de bouw in 1391 heeft het kasteel vier pandeigenaren gehad. Elke bewoner heeft zijn eigen elementen aan het kasteel toegevoegd. Zo zie ik het ook. Ik ben de vijfde pandeigenaar. Ontwikkeling is noodzakelijk om het kasteel te behouden. Maar ik wil in die ontwikkeling zo secuur mogelijk zijn. Zodat we het kasteel op een goede manier door kunnen geven aan een volgende generatie.”

Foto: ‘Pandeigenaar’ Bas van de Laar hoopt de poort van het kasteel zo snel mogelijk open te zetten.

Foto's:


0