In de Biechtstoel: Inge van Dijk

GEMERT-BAKEL – De gemeenteraadsverkiezingen naderen! In de aanloop naar dat feest van de democratie biechten de lijsttrekkers. Inge van Dijk trekt de hoogkar van het CDA. Het CDA is een confessionele partij, dus met biechten zal Inge vast en zeker ervaring hebben…

Geloof je?

Ik geloof niet in een hogere macht die ons behoedt voor het kwaad en zorgt dat alles goed komt. Ik las een tijdje geleden een stukje uit een songtekst van de 3 J’s. Niet perse mijn soort muziek, maar wél een mooie tekst over geloven in het leven. Het past heel goed bij míjn richtlijn om naar te leven: ‘Liever weten wat ik wil dan dat ik alles weet. Liever schamen voor mijn fouten dan mijn goedheid vergeten. Liever sterven in het vuur dan langzaam aan gedoofd. Mijn hart en hoofd, geloven in het leven. Liever hard op mijn bek gaan dan wachten op een duw. Liever recht tegen de wind in dan een leven in luwte.’

Wat is je grootste deugd?

Mijn rechtvaardigheidsgevoel en mijn energie om te blijven zoeken naar oplossingen die eerlijk zijn en voor veel mensen ook eerlijk of in ieder geval voldoende afgewogen voelen.

Wat is je grootste zonde?

Ik probeer ondanks mijn drukke leventje vol met werk en politiek toch wel gezond te leven, regelmatig te sporten en mijn altijd bezige hoofd even ‘uit’ te zetten. Maar waar ik dan echt blij van kan worden is een frikandel speciaal… niet echt in lijn met gezond leven.

Wat koester je het meest?

Natuurlijk familie en een paar mensen die heel dicht bij me staan. En daarnaast mijn gezondheid. Het lijkt zo vanzelfsprekend totdat je het niet meer hebt. Dat heb ik helaas al een paar keer van dichtbij meegemaakt en dat gun je niemand. Inleveren en toegeven terwijl je nog zoveel zou willen.

Wat stuit je het meest tegen de borst?

Ik heb moeite met mensen die verregaande beslissingen nemen of iets roepen over onderwerpen terwijl ze zich daar onvoldoende in verdiept hebben en hun keuze alleen maar maken op basis van emotie of om er makkelijk mee te kunnen scoren.

Waar kun je heimelijk van genieten?

Het gevoel als ik me succesvol door een zware Crossfit-work-out heb weten te werken. Ja, ik kan dan even heerlijk klagen over hoe vreselijk zwaar het was, maar hoe lekker is het gevoel daarna.

Van wie kun je nog wat leren?

Van ons pap als hij er nog was geweest. Hij was een meester in onmogelijke dingen mogelijk maken en dat nooit voor zichzelf maar altijd voor anderen, met name de verenigingen in Bakel. Ik heb veel geleerd van zijn houding en motto: ‘ Kan niet bestaat niet.’

Achter welke deur zou je wel eens een kijkje willen nemen?

Ik kijk wel eens naar programma’s als “Steenrijk, straatarm.” Ik ben zeker niet steenrijk, maar besef tegelijkertijd wel dat ik het heel goed heb. En natuurlijk weet ik vanuit mijn maatschappelijke betrokkenheid wat armoede voor mensen betekent. Ik zou wel eens een week willen ruilen met iemand in een dergelijke situatie. Gewoon om het probleem beter te begrijpen en vervolgens beslissingen te kunnen nemen die echt werken. Terwijl ik dit opschrijf denk ik: mooi punt om na de verkiezingen gewoon eens te gaan doen.

Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?

Met zoveel mensen die ik ontmoet of waar ik iets over lees. Zoveel meningen, zoveel ideeën, zoveel inspiratie, zoveel om van te leren.

Heb je verder nog iets op te biechten?

Dat ik ons pap bijna een hartverzakking heb bezorgd toen ik me zeventien jaar geleden aansloot bij het CDA. Daar moest hij als echte ‘rooie’ wel aan wennen. “Maar,” zei hij…“ik stem nu ook CDA, want als ik niet meer in mijn dochter geloof… kan ik in niemand geloven.” Fantastisch als je zoveel vertrouwen krijgt.

Foto's:


0