VoorGekookt: Bas Leenders

GEMERT – ‘Nooit nee zeggen’ heeft de ervaring Bas Leenders geleerd. De Gemertse theaterproduct heeft dan ook volmondig ja gezegd tegen het grensoverschrijdende project Weg uit de Peel. Hij schuift aan in deze nieuwe aflevering van VoorGekookt.

Door Marcel Bosmans

“Weg uit De Peel is een werk van de bekende kinderboekenschrijver Jacques Vriens. Naar aanleiding van mijn vorige grote productie Van wor ik bén –waar zijn zoon Casper de techniek verzorgde, heeft Jacques me gevraagd om mee te denken over Weg uit de Peel als theaterstuk. Dat heb ik gedaan en dat is zoals gewoonlijk weer een beetje uit de hand gelopen.”

Groenste

Een bewerking van het boek wordt dit jaar op vier verschillende locaties in De Peel opgevoerd: twee in Brabant en twee in Limburg. “Het verhaal speelt zich af rond 1915, maar we sluiten aan bij wat er nu leeft. Op elke locatie wordt een compleet theater opgebouwd, met twee tribunes, een decor en faciliteiten voor spelers en bezoekers. Dit zijn plekken midden in de natuur die normaal niet voor deze doelstelling gebruikt worden en dat maakt dit project uniek. Het is ook de groenste theaterproductie van Nederland: minimaal 80 % van de verlichting is LED, voor de aggregaten wordt duurzame energie gebruikt en zelfs de koffiebekers zijn volledig composteerbaar.”

Geduld

Leenders’ taak is ervoor dat alles klaarstaat als er gespeeld moet worden. Daar krijg ik energie van.” In het vergunningentraject gaat volgens hem de meeste tijd zitten. “Want o wee als er een eekhoorntje de hik krijgt van een tribune. Voor alle duidelijkheid: ik vind het goed dat gemeenten zuinig zijn op wat ze aan natuur hebben, maar iets meer inlevingsvermogen en pro-activiteit zou fijn zijn. Meer dan van a tot z rekening houden met de omgeving kunnen we niet doen. Gemert-Bakel is overigens de gunstige uitzondering in, want hier is alles al maanden rond.”

Gemert-Bakel

Voor Leenders was het een voorwaarde dat Gemert-Bakel één van de speellocaties zou zijn. “Ik wilde dicht bij huis afsluiten en dat is gelukt. De laatste reeks voorstellingen vindt plaats op de Oude Peeldijk tussen De Mortel en Bakel.”

Nooit nee zeggen

Van wor ik bén is voor hem een goede leerschool geweest. “Ik weet nu dat ik nooit nee moet zeggen. Ja antwoorden en op de terugweg in de auto nadenken hoe je het voor elkaar krijgt, werkt het beste, is mijn ervaring. Als je met een goede club mensen werkt, is er voor alles een oplossing te vinden.”

Gezinsleven

Even belangrijk is de onvoorwaardelijke steun van het thuisfront: “Ik mag heel veel. Mijn vrouw Frandie speelt heel verdienstelijk, maar heeft geen rol in Weg uit de Peel. Mijn dochtertjes Maud en Noortje gaan wel figureren. Dat is een bewuste keuze. In Van wor ik bén
had mijn vrouw een zware tekstrol. Dan heb je twee maanden lang geen gezinsleven meer over.”

Thuis

Van wor ik bén, Weg uit De Peel: de projecten die Leenders produceert worden steeds groter. Als die trend zich voortzet, moet hij dan zelf weg uit de Peel? “Mij krijg je hier niet weg. Met uitzondering van mijn studietijd in Enschede, woon ik mijn hele leven in Gemert. Toen ik ging studeren, dacht ik: het kan in de toekomst Tokyo, Sydney of Boerdonk worden. De wereld is mijn speeltuin. Toen ik twee weken op kamers zat, realiseerde ik me hoe goed we het hier in Gemert hebben. Ik nam me voor om na mijn afstuderen de eerste trein terug naar het Zuiden te nemen. Ik miste de creativiteit, de eigenwijsheid, enerzijds beginnen met mopperen en anderzijds er de schouders onder zetten. Natuurlijk zijn er verbeterpunten. We mogen best wat trotser zijn op wat we hebben en met op tijd komen is niets mis. Ik heb ook opdrachtgevers in de Randstad en merk daar het hardnekkige beeld bestaat dat Brabanders lui zijn. Daar herken ik me totaal niet in. Brabant is een belangrijke motor van de Nederlandse economie. Denk aan Brainport. Brabant is ook veel meer dan Eindhoven en Den Bosch.
Dat moeten we nadrukkelijker uitdragen. Ik wil daar graag een bijdrage aan leveren. De zaak in beweging brengen, gezamenlijk iets ondernemen en daarbij afwijken van de gebaande paden, daar houd ik van.”

Weg uit De Peel speelt op 20,21, 22, en 23 september in Gemert-Bakel. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.weguitdepeel.nl.

VoorGekookt wordt vanaf zondag 11 maart  uitgezonden op Omroep Centraal TV.

Bas Leenders.

Foto's:


0