Openatelierroute Gemert dit jaar in kasteel

GEMERT – Het kasteel aan het Ridderplein is dit jaar de hoofdlocatie van de Openatelierroute Gemert, die om de twee jaar met Pinksteren wordt gehouden. Dit jaar exposeren dertig kunstenaars er op eerste en tweede pinksterdag – zondag 20 en maandag 21 mei – hun recente werk. De andere locaties zijn de Ateliers Nazareth en de voormalige Marechausseekazerne, allebei aan het Binderseind.

Voorzitter Carla Grootjen van organiserende Stichting Jan van Gemert: “We zijn heel blij dat we het kasteel mogen gebruiken. Het is een prachtige, historische plek, midden in het centrum van Gemert waar de deelnemende kunstenaars hun werk goed kunnen presenteren.”
De organiserende stichting heeft de Openatelierroute in de afgelopen jaren gehouden op telkens wisselende locaties. Twee jaar geleden vond de kunstmanifestatie plaats in Klooster Nazareth en nog eerder konden de kunstenaars exposeren in leegstaande panden en woonhuizen in het centrum van Gemert.
Met het kasteel als hoofdlocatie wil de organisatie de Openatelierroute een plaats geven die voor veel Gemertenaren als ‘thuis’ wordt ervaren. Historisch gezien wordt het kasteel algemeen beschouwd als het centrum van waaruit het dorp Gemert zich in de loop der eeuwen ontwikkelde. Als cultureel erfgoed kan het kasteel uitstekend dienen als decor voor de hedendaagse Gemertse kunst. In de afgelopen eeuw bood het kasteel al vaker domicilie aan publieke evenementen.
In het laatste decennium waren de kasteelpoorten echter voor het publiek gesloten, omdat de paters van de Heilige Geest hun kasteel hadden verlaten. Met de recent bekend gemaakte verkoop van het kasteel aan Gemertenaar Bas van de Laar met zijn bedrijf BL Huisvesting kan het kasteel weer nieuw leven ingeblazen worden. Toen de Stichting Jan van Gemert bij hem aanklopte met het verzoek om in een deel van het kasteel de Openatelierroute te mogen houden, was die dan ook graag bereid om daaraan mee te werken.
Van de Laar: “We werken graag mee met het bestuur van de Openatelierroute om Gemertse kunst in het kasteel te laten zien. Bovendien kunnen de Gemertenaren nu tussentijds weer een blik werpen op het prachtige en sfeervolle gebouw. Voor ons is dit ook een mooie gelegenheid om de kasteeltuin open te stellen voor publiek in combinatie met kunstexposities.”

Ook dit jaar werken de Stichting Jan van Gemert en de Ateliers Nazareth weer nauw samen. Door die samenwerking is het mogelijk om de kunstmanifestatie met Pinksteren beter dan voorheen aan het publiek te presenteren als één evenement. Dat uit zich vooral in een betere afstemming van activiteiten in het kasteel, in de Ateliers Nazareth en in de tussengelegen voormalige Marechausseekazerne aan Binderseind 20, die al jarenlang een galerie is voor enkele Gemertse kunstenaars.

Foto's:


0