11 maart 2018

Single Memories: Jacky Peeters

GEMERT – Deze 51-jarige Gemertenaar is schade-expert annex gerechtsdeskundige en is getrouwd met Angelique. Samen hebben ze een zoon en een dochter. Als drummer heeft hij misschien wel een kruiwagen vol drumstokken versleten, want bij elk optreden gebruikt Jacky Peeters nieuwe.

Door Bernard Janssen

Jacky vertelt: “Mijn Single Memory is zonder enige twijfel ‘Rosanna’ van Toto. Ik heb dat singletje met m’n vingers eindeloos rondgedraaid om erachter te komen hoe Jeff Pocaro, de drummer van Toto, die ‘half time shuffle’ op dat nummer maakte. Meerdere drummers in het Gemertse waren daarmee bezig. Op latere leeftijd zag ik Jeff live, en ook hoe hij dat deed. Een openbaring.”

Oude foto’s vertellen dat op jonge leeftijd een speelgoed-drumstel voor hem de wereld van muziek opende. “Na aandringen maakte pa een bekken, een hihat van ijzer en een kruk. Die zaten daar niet bij maar in de etalage van de Muziekhal had een ‘echt’ drumstel dat wel. Vervolgens maakte ik van een speelgoed steel en een rubber bolletje een microfoonstandaard. Bij ons thuis voerde de Nederlandstalige muziek op de pick-up de boventoon, en ik probeerde mee te drummen. Met Sinterklaas kreeg ik m’n eerste ‘echte’ drumstel: ik was de koning te rijk. Mijn pa werd getipt dat ik bij de drumband zou moeten gaan. Ik kreeg daar les van Huub van Boven en weer later mocht ik mee optreden. Vervolgens heb ik mee gedrumd in het begeleidingscombo van ‘Les Petits Chanteurs’ onder leiding van Jo Bouw. Terugkijkend was dat een ontzettend leuke tijd.”

Op m’n dertiende werd hij gevraagd in het combo bij het koor ‘Koskoier’, wat de start van een muzikale reis betekende. “Het eerste bandje met optredens volgde. Weer later maakten we een campingtoer met de popmuziek van de seventies en eighties. Mijn grote muzikale vriend Marty vd Hoek speelde met z’n ervaring een grote rol.
Jaarlijkse werd in de carnavalstijd een gelegenheidband geformeerd en deden we mee om de beste carnavalsschlager bij Omroep Brabant. In de loop der tijd hebben we welhaast alles gemaakt wat daarmee te maken heeft. Rond m’n achttiende begon m’n avontuur bij bigband Skyline Swing Orchestra. Het kost veel tijd om van grote orkesten de drumpartijen uit te pluizen. Internet is een onuitputtelijke bron voor alles wat je zoekt. Bij een gezin en baan is tijd altijd het grote probleem, maar oefenen houdt je scherp. De techniek blijft wel hangen, verbeteren kost tijd en pijn.”

Tijdens zijn dienstplicht speelde hij mee in de Geniekapel en toerde hij door heel Europa. “Ik weet nog dat we na een optreden bij de Nederlandse Ambassade in Parijs het baskoffer vol met champagne stopten om die later met z’n allen leeg te toeteren. Lachen was dat, er gebeurde na een optreden altijd wel wat. Na m’n diensttijd ben ik nog gevraagd voor een reis naar Italië. Dat kon ik niet en dat was mijn grootste geluk: de terugreis eindigde in ’n drama op Eindhoven Airport. De Hercules verongelukte tijdens de landing.”

Met Jacky’s verhaal zijn gemakkelijk drie van deze columns te vullen. Naast z’n vaste band ‘Five4you’ drumt hij ook bij ‘Ben Spierings & The Beautiful Noise Band’. Muziek is zijn drive, passie en uitlaatklep.
Volgende week het verhaal van Ron van der Spek. Reageren kan via singlememories@ziggo.nl.

Foto's:


0