Verjonging Oranjecomité Gemert

GEMERT – Bij oranje denk je niet meteen aan vergrijzing. Maar ook zo’n typisch Nederlands fenomeen als een Oranjecomité heeft wel degelijk, net zo goed als pak ‘m beet de jens-, schaak-, rik- of bridgevereniging, te maken met die ongewilde verkleuring.

Door Simon van Wetten

Een koninklijke oplossing voor die problematiek is de abdicatie van de ‘oude’ vorst – lees: de voorzitter van het comité – en het hullen in een hermelijnen mantel plus rijksappel en staf van de nieuwe, beduidend jongere opvolgster. U ziet, de constitutionele monarchie zit ons in het naar de kleur blauw neigend bloed.

In de termen van het Gemert van alledag – of is het juist die ene dag per jaar? – kunnen we dit verhaal terugbrengen tot de personen van Willy Rovers en Sabine Brouwers. Willy zwaait na de komende Koningsdag af. Een kwart eeuw geleden werd hij gebeld door Henk Wijn of hij lid wilde worden van het Oranjecomité, zei “ja”, en omdat toenmalig voorzitter Ferd van Thiel plots terugtrad, werd Willy in één vloeiende beweging meteen de voorzitter. Sabine weet wat organiseren is dankzij een jarenlange betrokkenheid bij het Zebrafestival en is bovendien “best wel” een orangiste. “Mijn drie oma’s hebben mij dat met de paplepel ingegoten. Regelen en organiseren vind ik leuk, en het is waardevol om je voor je dorp te kunnen inzetten.” Willy vult aan: “En het grootste plezier is wanneer je ziet dat de kinderen en hun ouders tijdens Koningsdag genieten.”

Inderdaad, een Oranjecomité is volgens de statuten uit 1938 een vereniging welke bedoelt het organiseren van publieke vermakelijkheden. Willy en Sabine: “De vrijmarkt is de oranjerode draad, de winkels die open zijn, en eromheen al die leuke dingen, zoals de kinderboerderij op het grasveldje voor de kerk, het kinderplein in de Haageik met springkussens voor de kinderen en een zithoek voor de ouders, en de kinderoptocht met versierde fietsen, compleet met jury en leuke prijzen.” Verder speelt er een jazzorkest op het Ridderplein, op Koningsdag-overdag, en op datzelfde plein zijn er de door de Gemertse horeca georganiseerde optredens tijdens de Koningsnacht daaraan voorafgaand. Zó wordt het volk van Gemert bereikt en zullen naar verwachting tien- à twaalfduizend mensen naar ‘de straat’ komen.

Sabine daarover: “Het behelst méér dan ik tevoren had gedacht, maar ik word door de andere leden van het comité uitstekend voorbereid. En er is al heel lang een prima netwerk waaruit de mensen die ons helpen, worden gerekruteerd.” Hoe worden de Koningsdagfestiviteiten eigenlijk gefinancierd? Willy: “We zijn wat dat betreft afhankelijk van de ondernemers, maar we zitten niet met een touwtje aan hen vast. Die afhankelijkheid is immers wederzijds.”

Het organiseren van de feestelijkheden kost uiteraard veel tijd. Willy legt uit: “Dat is samen met de gemiddelde leeftijd van ons comité de reden dat we op zoek zijn naar jonge enthousiastelingen. Koningsdag moet toch, ook in Gemert en ook in de toekomst, elk jaar een mooi volksfeest opleveren.”

Zo’n balkonnetje als aan het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam is iets wat liefhebbers van toejuichingen in de aloude Commanderij nog ontberen. Juist op zo’n plek zou deze voorzitterswisseling met nog meer luister, en omgeven door met oranje wimpels zwaaiend publiek, uitstekend tot zijn recht komen. Maar een leuke foto met als achtergrond een mooi schilderij – er gloort oranje aan de horizon – en een al even leuk artikel in het Gemerts Nieuwsblad, dat al bestond toen koningin Emma nog regentes was, is óók nooit weg.
U wordt zeer binnenkort via onze krant geïnformeerd over het programma van Koningsdag, dat – het zal u niet verrassen – plaatsvindt op vrijdag 27 april aanstaande.

Foto: de gaande en komende voorzitter.

Foto's:


0