Cor en Nellie van de Laar 60 jaar getrouwd

GEMERT – Uw verslaggever komt er gaandeweg zijn loopbaan steeds meer achter dat het Vossenkamp een enorm belangrijk stukske Gimmert is geweest. Zo ook voor Nellie van Lankveld en Cor van de Laar. Dáár, tijdens het dansen in dat vermaarde café, raakte het aan, halverwege de vorige eeuw.

Door Simon van Wetten

Ze hadden elkaar misschien nooit ontmoet, als de ouders van Cor niet vanuit Boerdonk naar Gemert waren geëmigreerd. Maar dat deden ze wél, toen Cor vier was. Het gezin Van de Laar woonde op de Beekse dijk, net voor de fameuze herberg “De Drie Ossen”. Het gezin Van Lankveld woonde achter in de Pandelaar, tegenover het geboortehuis van pater Van den Elsen. “En schuin tegenover de Faliebar,” vult Nellie aan. “Ons vader ging daar zondags altijd kaarten, precies van 7 tot 10 uur ’s avonds. Klokslag 10 uur was hij thuis, altijd. En dat verlangde hij ook van ons, toen Cor en ik verkering kregen. In die vijf jaar was dat het onverbiddelijke tijdstip, op één keer na, tijdens Gemert-kermis.” Cor legt uit waarom die uitzondering werd gemaakt. “M’n schoonouwelui waren óók op de kermis, en konden zo op enige afstand toch een oogje in het zeil houden.”

Oogjes in het zeil houden hoefde niet toen Cor in dienst moest, bij de aan- en afvoertroepen in Ermelo. “Ik was nog nooit zo wijd en lang van Gimmert weggeweest.” Het amoureuze peil werd op de juiste hoogte gehouden door het wederzijds verzenden van stapels liefdesbrieven. Cor stuurde die per adres naar dokter Verbeek. Daar werkte zijn zus en die zorgde voor ongemerkte overhandiging aan de echte geadresseerde. Nellie: “Tja, in het begin van onze verkering vonden ze bij ons thuis dat ik met een boer moest trouwen.”

Het bruiloftsfeest was eveneens in het Vossenkamp. Nellie: “Toen hoefden we voor de eerste keer niet om tien uur thuis te zijn.” En Cor, met een brede glimlach: “Voor mij duurde die trouwdag veel te lang. Ik wilde érg graag met Nellie naar huis.” Dat huis stond eveneens op de Pandelaar en de drie kinderen, Manita, Ronnie en Lenette zijn daar ter wereld gekomen. Daarna ontstond een ferme verhuisdrift. Via de Sint Michaelstraat – waar Cor en Nellie zelf een huis hebben gebouwd – en de Burgemeester De Bekkerlaan, met een korte tussenstop op het Gelind, een langere periode op Schoorswinkel en weer wat korter op de Heuvel, heeft het diamanten paar nu een prachtig appartement betrokken in het Ruijschenbergh-complex. Het schilderij op de foto, tussen Nellie en Cor in, biedt uitzicht op het Ridderplein van vierhonderd jaar geleden, maar ook op de plek waar ze nu wonen.

Cor begon zijn carrière als timmerman, werd uitvoerder, projectleider en is uiteindelijk voor zichzelf begonnen. Aanvankelijk met een compagnon, later alleen. “De wederopbouw van het afgebrande Happy-light was mijn eerste klus.” Verder staan onder andere een groot Chinees restaurant in Boskoop, en zowel het hoofdkantoor van Unidek als het woonhuis van directeur Hendrik van Dijk op de palmares van Cor.

“We hebben het goed gehad,” zeggen Nellie en Cor in koor. “We hebben drie kinderen, vier kleinkinderen en inmiddels zeven achterkleinkinderen, herinneren ons met plezier de vele autovakanties in Italië (kinderen en koeltassen met blikjes gehaktballetjes op de achterbank), zijn al vaak bij geëmigreerde broers en zussen in Nieuw-Zeeland en Canada op bezoek geweest, en ook in Dubai, waar onze jongste dochter al elf jaar woont. En tussendoor skypen we, want we gaan met onze tijd mee.”

Natuurlijk zijn er ook verdrietige herinneringen. “Zoals het overlijden van de man van onze kleindochter, nu precies een jaar geleden. En de angst die we in dezelfde tijd hadden over ons achterkleinkind, die toen erg ziek was. Het jochie was op dat moment nog maar twee jaar. Gelukkig is dát wel goed afgelopen.”

Met de vaststelling dat 15 april DE dag is, zorgt Cor nu al voor een montere dagsluiting: “We zijn zestig jaar getrouwd, hebben daarvan bij elkaar opgeteld misschien drie jaar ruzie gehad, maar kijken vooral terug op zevenenvijftig prachtige jaren.”

Foto:Het diamanten paar.

Foto's:


0