Bokjesdag

Het was weer hokjesdag. Nee, niet rokjesdag, maar hokjesdag. Met de haa van heneraliseren, zoals mijn Zeeuwse vrienden uit Hoes het uitspreken. Hokjesdag, dus. Waarop we mensen in een hokje duwen, stereotypen hanteren en generaliseren. Met de temperatuur plotseling richting dertig graden ging IEDEREEN klagen over hitte. Zodra de lammetjes in de wei huppelen, komt het mekkeren pas goed uit de wol. Door onze welvaart hebben we te weinig echte klaagonderwerpen, dus zeuren we over het weer. We klagen als het regent, als het te droog is, als het koud is en als het warm is.

Maar we klagen niet over rokjesdag. ALLE vrouwen verschijnen – als bij geheime afspraak – opeens op straat met blote benen en een rok. Soms wil een journalist graag de primeur: ‘aanstaande vrijdag wordt het rokjesdag’. Maar volgens wetenschappelijk onderzoek kan rokjesdag per definitie niet voorspeld worden. Want het unieke zit hem in ‘als bij geheime afspraak’.
Toch vind ik het een raar begrip. We praten toch ook niet over zonnebrillendag omdat mensen op straat als bij geheime afspraak opeens allemaal zonnebrillen dragen? We hebben het toch ook niet over ijsjesdag als Gemertenaren opeens massaal de Verleiding niet meer kunnen weerstaan?
Bovendien: rokjesdag heet rokjesdag, maar eigenlijk gaat het er om waar juist géén rokje zit. Zowel voor de vrouw (kunnen mijn benen wat bruinen, al zal voor sommigen de aandacht meetellen) als voor de man (kan ik de benen bewonderen).
Bestaat het omgekeerde ook? Bestaat er gedrag van mannen waarmee ze de aandacht van vrouwen willen trekken of hun benen verder willen witten? Ja, dat bestaat. Wat zeg je? Rokjes voor mannen? Nee, dat is alleen in Schotland en de Gemertse brandweerkazerne. Maar waar Martin Bril bekend werd met zijn columns over rokjesdag, maak ik vandaag de mannelijke variant bekend: bokjesdag.

Zodra het een paar dagen achter elkaar lekker warm en zonnig wordt, trekken de mannen – als bij geheime afspraak – opeens MASSAAL de straat op. Als stoere bokken. Ze bedekken de blote benen met leren broeken en bestijgen bij staalblauwe lucht zo stoer mogelijk hun gemotoriseerde stalen ros. Plotseling rijden OVERAL motorfietsen. Terrasjes herbergen hele kuddes motorrijders, decibelmeters raken oververhit en … melkbenen worden nog witter dan ze al waren. Zou dat de intentie van de mannetjes zijn?
Ik hoop dat mijn nieuwe woord ‘bokjesdag’ als rokkenjager de ‘rokjesdag’ achtervolgt en uiteindelijk ook in de Dikke Van Dale terecht komt.

Maarten

Foto's:


0