Goede prestaties PHV Dennelust

BOEKEL – Henk Jordans van PHV Dennelust uit Boekel ging op vrijdag 20 april met zijn Mechelse herder Aico op voor de Toetsing Bewakingshond te Almere. Aangezien Henk van beroep hondengeleider/bewaker is, is het verplicht voor zowel geleider als hond om gezamenlijk voor deze toetsing te slagen. De hond mag zonder toetsing niet ingezet worden tijdens het werk.

Ook de geleider moet net als zijn hond laten zien dat hij met verschillende en soms dreigende situaties om kan gaan en rustig blijft. Zo’n toetsing bestaat uit verschillende oefeningen zoals volgen, voorwerpjes zoeken, voorwerpen en een persoon opsporen in een bos en door middel van blaffen aangeven waar deze zich bevinden. Ook zitten er verschillende bijtoefeningen bij, waarbij de hond geen angst mag tonen voor mensen die van kwade wil zijn.
In totaal zijn er op bij de toetsing 196 punten te behalen, waarvan Henk en Aico er maar liefst 192 behaalden. Dankzij deze topprestatie kunnen ze weer enkele jaren samen werken. Deze toetsing moet namelijk elke twee jaar herhaald worden.
Nadat Henk en Aico hun kunsten vertoond hadden, was het op woensdag 2 mei de beurt aan Eric van Lieshout met zijn Mechelse herder Sara om te proberen het certificaat politiehond 2 te behalen te Rijen. Nadat deze combinatie vorig jaar met lof slaagde voor het certificaat politiehond 1 waren de verwachtingen hooggespannen. Het verschil is dat de oefeningen bij politiehond 2 iets uitgebreider zijn en iets meer op de praktijk gericht. Op deze dag moesten Eric en Sara laten zien dat ze niet voor niets samen met hun medeclubleden een jaar flink hadden getraind op de meest verschillende oefeningen. En ook al verliep niet alles geheel naar wens, Eric en Sara behaalden opnieuw een certificaat met lof wat natuurlijk weer een prima prestatie was. Een prestatie waaraan alle leden van PHV Dennelust, en zeker de pakwerkers die het hele jaar het zware werk verrichten, hun steentje bijgedragen hebben.

Aiko.

Foto's:


0