‘Grote mensen die met kleine vliegtuigjes spelen’

ERP – Wie met mooi weer langs de Boerdonksedijk in Erp rijdt en zijn ogen goed de kost geeft, maakt alle kans de modelvliegtuigen van modelvliegclub De Sticks te spotten. Zijn ze in de lucht? Kom dan rustig even het vliegveld bezoeken op nummer 30A, tussen Boerdonk en Keldonk. De hobbyisten hebben er allicht een kop koffie klaar staan en vertellen graag over hun bijzondere hobby.

Door: Ine van Gerwe

‘Grote mensen die met kleine vliegtuigjes spelen.’ Toen initiatiefnemer Marinus van den Elsen in 1937 als manneke van 16 jaar de club oprichtte, toentertijd onder de naam de Keldonkse Luchtvaartclub, werd er maar vreemd tegenaan gekeken. “Iedereen vond er wat van,” vertelt een van de actieve leden Wim de Wijs uit Boerdonk, “Het was nog onbekend en dus vonden ze het ook wat raar.” Maar 80 jaar later bestaat de club nog steeds – nu onder de naam modelvliegclub De Sticks. De zonen en inmiddels de kleinzonen van Van den Elsen zijn altijd betrokken gebleven.

Voor de meeste van de zeventig leden is de liefhebberij tweeledig. In de winter bouwen ze en in de zomer vliegen ze. Wim vertelt: “In de winter hebben we iedere week een bouwavond in ons clubhuis. Dan werken we samen aan een speciaal project. En verder is iedereen thuis bezig met zijn eigen model. We werken meestal met balsa, dat is heel licht hout en leent zich hier goed voor. Daarvan maken we een soort van geraamte. Dat wordt dan weer bespannen met papier of een plastic folie.” Wim is zelf een echte bouwer, maar ziet dat er ook wel een verschuiving is: “Vooral de jongere leden zien niet zoveel in het zelf lijmen van al die ribbetjes en latjes. Die vliegen liever. Zij gebruiken daarom ARF-modellen. ARF staat voor Almost Ready to Fly. Deze vliegtuigjes zijn gemaakt van een tempexachtig materiaal. Daar monteren ze dan nog een besturing in en dan is het klaar.” Voor de club maakt het niet zoveel uit waar mensen voor kiezen: “Er zijn eindeloos veel variaties in modelvliegtuigen. In gewicht, uitvoering of aandrijving. Die voorkeur is heel persoonlijk. Dat geldt ook voor de ambities. Er zijn leden die graag iets bijzonders maken en met wedstrijden meedoen. Voor anderen geldt dat weer minder.”

Wat wel voor iedereen hetzelfde is, is dat met het aanbreken van de lente de harten weer wat sneller gaan kloppen. Hoe gaan de vliegtuigjes het houden? Worden het mooie sierlijke vluchten, of eindigt een seizoen klussen en voorbereiden toch in een teleurstelling? Wim lacht. “Ja, het kan altijd misgaan. Maar er is een belangrijke les die wij nog van Marinus van den Elsen hebben meegekregen: ‘Al valt je vliegtuig in duizend stukjes uit elkaar: zorg ervoor dat je ze allemaal, stuk voor stuk, opraapt en mee naar huis neemt. En daar ga je puzzelen.’ En zo werkt het ook. Dat noemen we de veerkracht van de modelbouwer.”

Wie benieuwd is naar de modelvliegclub en de vliegtuigen: de club doet op 24 juni mee met de Creatieve Dag in D’n Hazenpot in Boerdonk. Daar showen ze een van de gezamenlijk gebouwde modellen: een zwever van ruim drie meter. Meer informatie staat ook op www.desticks.nl.

Wim de Wijs brengt zijn enthousiasme over aan de volgende generatie.

Foto's:


0