Oude tijden herleven in Bakels zorgmuseum

BAKEL – Het is een piepklein museum, maar stelt een schat aan allerhande voorwerpen tentoon die vroeger werden gebruikt door wijkverpleegkundigen. Afgelopen zaterdag was het de dag van de Verpleging en werd museum ’t Zusterke officieel geopend op het Bospark in Bakel.

Door Marloes van Zeeland

Van bloeddrukmeters, krupp ketels en sputumpotten tot mantoux naalden. Het nieuwste museum van Bakel, ’t Zusterke heeft het allemaal in huis. Een klein museum der herkenbaarheid voor veel mensen die in de zorg hebben gewerkt of er mee te maken hebben gehad.
Met de opening van ‘t Zusterke gaat een langgekoesterde droom van voormalig Zorgboogmedewerkster en kartrekker Anny Bennenbroek in vervulling. Ruim 45 jaar lang werkte ze in verschillende functies voor de Zorgboog. Toen ze als interne verhuiscoördinator aan de slag ging, kreeg ze te maken met veel wijkgebouwen die gesloten werden. Veel spullen die voorheen gebruikt werden door de wijkverpleegkundigen werden overbodig en stonden op het punt op weggegooid te worden.
‘Eeuwig zonde’ aldus Anny, die vervolgens besloot enkele spullen te bewaren. “Ik vond het zo jammer dat al die voorwerpen weggedaan werden dat ik dacht ‘we bewaren het en wie weet wat we er nog ooit mee kunnen’. Zo is de verzameling door de jaren heen steeds groter gegroeid. Gaandeweg kwam ik steeds meer mensen tegen die ook nog bruikbare spullen hadden die we nu kunnen tentoonstellen. Het leeft heel erg, maar als je het in dozen laat zitten kan niemand ervan genieten.”
Met die gedachte begon Anny na te denken over een eigen museum. Dankzij financiële hulp van het Oranjefonds en de Zorgboog en met de inzet van de vele vrijwilligers is de realisatie van het museum eindelijk tot stand gekomen. Gedurende twee maanden heeft een team van vrijwilligers keihard gewerkt om het voormalig overblijfhuisje achter De Horst, op het terrein van Bospark bij Sint Jozefsheil, op te knappen. Volgens voorzitter van Bospark Bakel Ria Willemsen een hele klus. “Het huisje was oud en toe aan een opknapbeurt. We hebben met man en macht gewerkt om er iets moois van te maken. Dat is overduidelijk gelukt. Alles is schoongemaakt, geverfd en opgeknapt. Er is zelfs een terras aangelegd. Het mag dan wel piepklein zijn, maar het is een volwaardig museum. Wie weet kunnen we in de toekomst zelfs wel uitbreiden.”

Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zo ver. Onder toezicht van vele belangstellenden werd het museum officieel geopend door lid van de Raad van Bestuur van de Zorgboog, Ton Borghs en oud-wijkverpleegkundige Elly Verhoeven. Volgens Ton draagt het museum bij aan het levend houden van de geschiedenis. Ton legt uit: “We leven in een tijd waarin het belangrijk is om geschiedenis te kennen en te weten hoe het er vroeger aan toe ging. Het museum creëert door middel van het tentoonstellen van de zorgattributen een stukje bewustwording bij de mensen. Daar zijn we uiteraard heel erg blij mee.” Belangstellenden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Het museum is iedere woensdagmiddag van 14.00u tot 16.00u geopend voor publiek. Toegang is gratis.

Opening van ‘t Zusterke

Foto's:


0