Vislessen op school

GEMERT – De ‘Visles op school’ van Sportvisserij Zuidwest Nederland in samenwerking met HSV Ons Genoegen Gemert is weer gestart. Dit jaar gaf de Petrus Dondersschool op maandag 14 mei de aftrap.

Dit lesprogramma voor scholen, waar de scholen uit Gemert en De Mortel sinds een aantal jaren enthousiast aan meedoen, bestaat uit een theorieles van anderhalf uur in de voormiddag op de school en aansluitend een praktijkles, hengelen, van circa twee uur aan de visvijver Dribbelei van HSV Ons Genoegen Gemert.
De theorieles bestaat uit een interactieve les die voornamelijk over de onderwaterwereld gaat. Ook komen milieu aspecten en het respectvol omgaan en terugzetten van de gevangen vis aan de orde. Ter ondersteuning hiervan wordt met de leerlingen aan het eind van de theorieles een praktijksessie gedaan met het voorzichtig leren onthaken van de vis.
De vismeester wordt hierbij geassisteerd door enkele viscoaches van de visclub. Buiten de keycord met hakensteker krijgen de leerlingen ook een lespakket Zoetwatervissen met een drietal determinatieplaten over vissen, waterplanten en waterdiertjes alsmede diverse boekjes, Het Visblad en een vergunning van de visclub om in de komende vakantie te mogen vissen in de visvijver Dribbelei van HSV Ons Genoegen Gemert. Zowel de materialen en de vergunningen zijn voor de school en de leerlingen kosteloos.

Visvijver

Na de middagpauze gaan de kinderen onder leiding van de vismeester en de leerkracht vissen aan de visvijver Dribbelei. Ze worden hier opgevangen door enthousiaste en geroutineerde viscoaches, die elk twee tot drie leerlingen onder hun hoede nemen.
Deze viscoaches hebben vooraf de te gebruiken hengels en visplaatsen gereed gemaakt opdat de kinderen snel kunnen gaan vissen en het geleerde in praktijk te kunnen brengen.
De leerlingen mogen zelf geen eigen hengels of hengelmateriaal meenemen. Met vragen en hulp kunnen de kinderen bij hun viscoach terecht. Aan het eind wordt een groepsfoto genomen. De leerling die de grootste vis heeft gevangen wint een beker en wordt ook gefotografeerd. De leerling die de meeste vis gevangen heeft eindigt als tweede.
Op woensdagmiddag 4 juli van 14:00 tot 15:30 uur strijden deze winnaars tegen de winnaars van de andere scholen en klassen om de Schoolklas wisseltrofee.
HSV Ons Genoegen hoopt dan ook op die middag vele supporters te mogen begroeten.
Het doel van de visles is de kinderen of beginnende visser te laten ervaren dat vissen leuk is, geen prestatie buiten wedstrijdjes vereist maar dat men daarbij ook respect voor planten, dieren en milieu moet hebben.

Foto's:


0