Betrokken Bakel bouwt samen aan beter centrum

BAKEL – Zes kansen om het centrumgebied in Bakel te versterken en te verlevendigen worden nader uitgewerkt. Inwoners, ondernemers, verenigingen en gemeente gaan hier samen mee aan de slag. De thema’s zijn donderdagavond gepresenteerd tijdens een drukbezochte startbijeenkomst in De Zwaan. Het gaat om positionering van de verswinkels, één echt Wilbertsplein maken, een groene en veilige openbare ruimte, het toevoegen van woonruimte, intensivering van de samenwerking tussen maatschappelijke instellingen en marketing en communicatie.

Door Marcel Bosmans

“Het centrum van Bakel heeft een boost nodig”, legt Siel Peijs (De Stem van Bakel) uit. “Inwoners en verenigingen moeten zich er weer thuis gaan voelen. “Het gevoel dat leeft is dat het dorp achteruit kachelt”, vult dorpsregisseur Roger Kersten (Akro Consult) aan. “Er is leegstand. Voorzieningen verdwijnen. De dynamiek ontbreekt. Dat los je niet op met geld alleen. Je zet Bakel niet terug op de kaart door grootschalige investeringen te doen in publieke functies. Winkels verdwijnen en komen niet meer terug. Dat komt omdat ze niet langer in een behoefte voorzien of omdat de lokale markt te klein is voor bepaalde voorzieningen. Een bioscoop in Bakel is bijvoorbeeld een mooi idee, maar ik verwacht niet dat die er komt.”

Samen

Het wegvallen van draagvlak voor specifieke functies is volgens Kersten een onomkeerbaar proces. “Wat je wilt bereiken is dat dat de vitaliteit van Bakel toeneemt. Dat betekent dat de betrokkenheid van de gemeenschap bij de voorzieningen in het dorp vergroot moet worden.” Dat is volgens Peijs ook de reden om alle belanghebbenden, waaronder de Bakelse bevolking te betrekken bij de herontwikkeling van het centrum: “Als je echt iets voor elkaar wilt krijgen, dan moet je het samen doen.”

Lange weg

Wethouder Inge van Dijk heeft vertrouwen in deze aanpak. “Dat er met dit barbecueweer zo’n grote opkomst is, zegt iets over de betrokkenheid van de mensen.” Van Dijk wijst er wel op dat de weg van schets naar invulling lang is. “Het is niet alleen belangrijk om er samen de schouders onder te zetten, maar ook om dit vol te houden.”

Verswinkels

Een van de uitdagingen waar Bakel voor staat is de positionering van verswinkels in het Centrum. Kersten: “Doordat er een supermarkt we is van het plein, zijn koopstromen verschoven. Voor de dagelijkse boodschappen wordt het centrum minder vaak bezocht. Verswinkels lijden daaronder. De kans dat de bestedingen toenemen is gering, dus moeten we zuinig zijn op wat we hebben in Bakel. Door verszaken meer te concentreren en daar eventueel een winkel met streekproducten aan toe te voegen, zou je elkaar kunnen aanvullen en het bestaande aanbod in stand kunnen houden.”

Wilbertsplein

 

Kersten ziet ook kansen voor het Wilbertsplein. “Dat is het centrum van het centrum. Maar het bestaat nu uit twee delen en dat zijn eigenlijk parkeerterreinen. De vraag is wat we samen kunnen doen om het plein beter te maken, zodat Bakel weer een kloppend hart krijgt. Wat betekent het bijvoorbeeld voor de voorzieningen op en om het plein als je zou besluit om het verkeer van het plein te weren.”

 

Openbare ruimte en groen

In overleg met de gemeente kan ook de openbare ruimte groener en veiliger worden gemaakt. “Moet het snelle verkeer eruit? Zijn er meer parkeerplekken nodig? Hoe kan de structuur en de doorgang verbeterd worden? Op deze en andere vragen willen we een antwoord vinden. Bakel ligt in het groen, maar veel mensen die in het buitengebied recreëren slaan het dorp over. Onder andere door de fiets- en wandelroutestructuur te verbeteren kunnen we daar verandering in brengen.”

Woningbouw in het centrum

 

Het toevoegen van woonruimte in het centrum is een ander speerpunt. “Doordat er functies verdween zijn staan er panden liggen en liggen er terreinen braak. Door deze in te vullen met woningbouw stroomt het centrum weer vol en komen er ook bewoners bij die gebruik gaan maken van de voorzieningen die nog wel aanwezig zijn. Om snel slagen te kunnen maken, is het van belang dat er gemeenschappelijke kaders komen.”

 

Samenwerking maatschappelijke instellingen

Door de samenwerking tussen maatschappelijke instellingen te intensiveren en te onderzoeken of meer verenigingen terug een plek kunnen krijgen in het centrum verwacht de dorpsregisseur ook meer ‘ schwung’ terug in het dorpshart te krijgen.

Marketing en communicatie

 

Het herboren centrum kan dat met behulp van marketing en communicatie nadrukkelijker onder de aandacht worden gebracht bij inwoners en recreanten die de regio bezoeken.

Foto: Een hoge opkomst bij de startbijeenkomst.

Foto's:


0