Vergroening en verkeersveiligheid aandachtspunten Presidententenbuurt Gemert

GEMERT – Vergroening en meer verkeersveiligheid. Dat zijn voor bewoners belangrijke items bij de herinrichting van de Presidentenbuurt. De wederopbouwwijk gaat op de schop, omdat de riolering vernieuwd moet worden. De Gemertse ideeëntram houdt twee achtereenvolgende zaterdagen halt om de wensen van de mensen in kaart te brengen.

Door Marcel Bosmans

Vijfentwintig straten in de Presidentenbuurt krijgen een nieuwe inrichting. De riolering wordt vervangen en er komt nieuwe bestrating en groen. Dat is volgens wethouder Wilmie Steeghs nodig om de wijk leefbaar te houden. “Het weer wordt steeds extremer. Hoosbuien en hitte komen steeds vaker voor. Daarom is het nodig om onze wijken groener te maken. Dan kan het regenwater goed de grond in en bomen en planten verkoeling brengen.”

Buurtbewoners mogen meedenken over de herinrichting: “Het enige dat op voorhand vaststaat is dat er nieuwe riolering komt en dat de Presidentenbuurt na de herinrichting weer vijftig jaar vooruit kan. Al het andere moet nog ingevuld worden. Met de ideeëntram halen we ideeën op, die kunnen bijdragen aan een betere Presidentenbuurt.

De tram stopte afgelopen zaterdag op drie plekken in de wijk. “Het is vooraf altijd spannend of zich voldoende mensen melden, maar bij de eerste twee haltes was het gezellig druk. Ongeveer vijftig buurtbewoners zijn al aangeschoven. Mensen willen graag helpen om hun wijk toekomst te geven.”

Dat heeft al de nodige interessante ideeën opgeleverd, zoals een groen lint, dat als recreatieve verbindingszone de plantsoenen en parkjes in de wijk met elkaar verbindt. Bewoners vragen ook aandacht voor de verkeersveiligheid. Ze vinden dat er te vaak te hard gereden wordt in de wijk. Om de snelheid er op een verkeersvriendelijke manier uit te kunnen halen pleiten ze niet voor de aanleg van drempels, maar voor wegversmallingen in straten waar de veiligheid in het geding is.

De Gemertse ideeëntram rijdt op zaterdag 16 juni aanstaande voor de tweede en laatste keer door de Presidentenbuurt. Halteplaatsen zijn hoek Drossard Meijerstraat/Notaris van Kemenadestraat (10.00-11.30 uur), hoek Jan van Amstelstraat/President Verhofstadtstraat (13.00-14.30 uur) en hoek Jan van Amstelstraat/Bisonstraat/Diederikstraat (1500-16.30 uur).

Foto: Bewoners buigen zich over de toekomst.

Foto's:


0