38e Openluchtmis bij het Esdonks Kapelleke

GEMERT – Het is weer zover: de traditionele openluchtmis bij het Ézzengs Kepèlleke, zal ook dit jaar weer gehouden worden op de zondag het dichtst bij de feestdag van de H. Maria Magdalena, de patrones van de kapel. Dit jaar is dat op zondag 22 juli. De mis begint om 10.30 uur.

Een mooie gelegenheid om de kapel weer eens te zien. Vroeger was die gelegenheid voor veel mensen een minder prettige. Uit de verre omtrek ging men toen in stilte en voorzien van een haffel roestige spijkers ter bedevaaart naar de kapel in de hoop daar genezen te worden van zweren en andere huidaandoeningen, in navolging van een Spaanse officier die de toen nog lemen kapel vóór 1562 stichtte uit dankbaarheid voor zijn genezing. Deze kapel werd in 1695 door Everardus Cillis van Sepperen, rentmeester van de Duitse Orde, herbouwd in steen. De sacristie en de uitbouw voor het beeld van Christus in het graf, dateren uit 1942. In onze tijd is de openluchtmis misschien een mooie gelegenheid om te voet, per fiets of per auto door het prachtige landschap langs de nieuwe kronkels van de Peelse Loop, naar het kapelgehucht Esdonk op bedevaart te gaan om elkaar weer eens te ontmoeten en genezen worden van het moderne individualisme en mediaverslaving.
De celebrant van dit jaar is de bisschop van ’s-Hertogenbosch zelf, Mgr. G. de Korte, geassisteerd door deken Theo Lamers, pater Martien van Moorsel C.S.Sp. en pastor diaken Jos van de Bosch. Ook dit jaar zal tijdens de H.Mis bekend gemaakt worden aan welk goed doel de opbrengst van de collecte besteed zal worden. Het Stichtingsbestuur Esdonks Kapelleke zorgt ervoor dat er altijd ruim voldoende geld is voor het onderhoud en de verfraaiing van de kapel, maar ook andere goede doelen worden bedacht, zoals in 2016 de restauratie van het Smitsorgel in de Sint-Janskerk in Gemert.
Ook dit jaar zal de mis opgeluisterd worden door het koor Inemato uit Boekel met een eigen combo. Heel bijzonder is dat ook het gilde van Sint Joris, het gilde van Sint Antonius en Sebastianus, de Onze-Lieve-Vrouwebroederschap uit Gemert en het Onze-Lieve-Vrouwe en Catharinagilde uit Erp aanwezig zullen zijn.
Mindervaliden kunnen tot ongeveer 10.00 uur bij de kapel uitstappen. Natuurlijk is er ruim parkeergelegenheid wat verder van de kapel. Er zijn zoals gebruikelijk flink wat stoelen aanwezig, maar voor mensen die zeker willen zijn van een zitplaats, is het raadzaam zelf een klapstoel mee te brengen. Ook een paraplu kan beter niet vergeten worden. Want zelfs met‘n haffel veroeste spejkers heeft niemand het weer in de hand. De mis gaat echter onder alle weersomstandigheden door.
Na de mis kunnen bezoekers een gratis kopje koffie of thee drinken, geschonken door de vrijwilligers van de Stichting, die van te voren ook al druk in de weer geweest zijn met de organisatie, de opbouw van het altaar, de stoelen, enz. en die natuurlijk weer hopen op een geweldige opkomst uit de verre omtrek van het schilderachtige Ézzeng.

Foto's:


0