Dubbele nieuwe koers

Gezien de ontwikkelingen de laatste tijd moest het er van komen: een autofabrikant die een middenklasser zonder dieselversies gaat aanbieden. Volvo waagt het met de nieuwe S60 en zet meteen zijn sportiefste sedan ooit neer.

Het gaat wat ver om te zeggen dat de diesel op zijn laatste benen loopt, maar het vormt wel een teken aan de wand dat Volvo deze techniek weghoudt van de S60 en de jongste lichting van deze sedan alleen zal verkopen met benzine- en hybridetechniek. De krachtbronnen mogen meteen de revue passeren: een T5 met 250 pk, een T6 Twin Engine AWD met 340 pk en een T8 Twin Engine Polestar Engineered met een tot 405 pk gekietelde aandrijflijn, in alle gevallen gelinkt aan een achttraps Geartronic-transmissie. Bij het potente topmodel bemoeide Volvo’s sportdivisie Polestar zich ook met andere zaken, namelijk de wielen, banden, remmen en ophanging. Het accentueert hoe de fabrikant de nieuwe S60 wil positioneren als een messcherp rijijzer, ook in de iets minder wilde varianten. Daarmee lijkt de auto waar te maken wat zijn fraaie, dynamische uiterlijk belooft.

Dat prestatiegerichte karakter moet op cruciale momenten natuurlijk wel beteugeld worden, iets dat je met een gerust hart aan dit veiligheidsmerk kunt overlaten. De S60 remt automatisch af voor voetgangers, fietsers en grote dieren, verankert zichzelf aan het asfalt zodra bij stilstand iemand achterop klapt en stuurt bij als je de berm in dreigt te schieten of op de verkeerde rijbaan zit en er een tegenligger nadert. Semiautonoom rijden kan ook, tot 130 km/h, in verbeterde vorm ten opzichte van eerdere Volvo’s met deze technologie. In het hoogwaardig afgewerkte interieur eist het infotainmentsysteem Sensus Connect, compatibel met Apple CarPlay, Android Auto en 4G een belangrijke positie op. Al het bovenstaande glijdt door Amerikaanse (robot)handen, aangezien de productie van de S60 plaatsvindt in een gloednieuwe fabriek te Charleston, South Carolina. Daar zullen de banden vanaf het najaar gaan draaien, dus reken op een introductie rond de jaarwisseling.